dan radosti

Ovo su najlepši srpski običaji za Uskrs: Počinju već od jutra i prizivaju sreću, zdravlje i život pun spokoja i ljubavi

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, a ove godine i svi hrišćani , danas slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, kojim se obeležava vaskrsenje Isusa Hrista.

Porodica okupljena oko uskršnje trpeze
Porodica okupljena oko uskršnje trpezefoto: PV productions/Shutterstock

Ove godine Uskrs svim hrišćanima "pada" 20. aprila, a vernici ponovo slave pobedu Isusa Hrista nad smrću i darivanje večnog života čovečanstvu u skladu s tradicijom i brižljivo negovanim običajima koji su opstali vekovima.


Nakon što smo se tokom cele Strasne nedelje spremali za pripremu praznika, na Uskrs se uživa dan provodi u veselju, ali s hrišćanskim mirom.

 

Uskrs se slavi tri dana, pravoslavni hrišćani se pozdravljaju sa "Hristos vaskrese", a odgovara se "Vaistinu vaskrese". Poslednjih godina možda i nije dovoljno poznato da bi, zapravo, ljudi tako trebalo da se pozdravljaju sve do Spasovdana, 40 dana od Vaskrsa.

 

Uskršnji običaji

 

  • Na Uskrs se ustaje rano. Veruje se da ne treba otići na spavanje pre ponoći kako do sledećeg Uskrsa ne bismo bili pospani i lenji.
  • Nakon jutarnje liturgije počinju mrs i uživanje u uskršnjim trpezama. PO povratku iz crkve, ukućani se ljube i čestitaju praznik jedni drugima.
  • Najpre se treba omrsiti uskršnjim jajetom.
  • Dan počinje i umivanjem vodom u kojoj su tokom noći odstajali bosiljak, zdravac, drenak i, naravno, crveno uskršnje jaje, kako bi se prizvalo zdravlje.
  • Crvenim jajetom se mališani trljaju po obrazima ne bi li bili rumeni i zdravi.
  • Ručak se na Uskrs služi u vreme kada je inače doručak, a provodi se u krugu porodice.
  • Tucanje jajima je omiljeni uskršnji običaj.
  • U pojedinim delovima Srbije se jaje zakopava u mravinjak, zbog starog verovanja da to donosi prosperitet domaćinstvu i celoj porodici.
  • Svi ukućani treba da dobiju nešto novo od odeće ili obuće na Uskrs.
  • Za odlazak u crkvu i uskršnju gozbu se bira najlepša odeća koju imamo.
  • Jagnjetina se jede samo ako je prethodno proslavljen Đurđevdan, a zabranjena je ako ovaj praznik "pada" posle Uskrsa.

 

BONUS VIDEO

Uskršnja liturgija u Hramu Svetog Save

Error in getting video.

 

makonda-tracker