gotovo za tren oka

Kako se pravi VASKRŠNJAK? Tradicionalni uskršnji kolač kojim se u dom prizivaju sreća i mir ima jedan obavezan sastojak

0

Da bi cela porodica bila spokojna i prosperitetna, u slatku pogaču koja se priprema za Uskrs u pojedinim delovima Srbije ubacuje se jedna biljka toliko važna u pravoslavnom hrišćanstvu da je neki zovu Božiji cvet.

Uskršnjak ili vaskršnjak, slatka pogača ukrašena uskršnjim jajima
Uskršnjak ili vaskršnjak, slatka pogača ukrašena uskršnjim jajimafoto: Maren Winter/Shutterstock

Dan uoči Uskrsa, vernici obeležavaju Veliku subotu, dan koji se provodi u molitvi i tišini, a za njega se vezuje više važnih običaja koji su opstali od davnina.


Jedan od njih je priprema vaskršnjaka ili uskršnjaka, tradicionalnog kolača koji se služi na Uskrs i posebno se vezuje za oblast Homolja, a njega je dozvoljeno zamesiti i na uskršnje jutro.

 

Uglavnom su hlebovi koje vernici prave za Uskrs slatki, a dok se u naš stavlja šećer tak da se dobije slatka pogača, u nekim sredinama je on prava poslastica, poput ukrajinske babke ili neobične ruske paške.

Vaskršnjak (uskršnjak) s bosiljkom


Ono što je posebno važno jeste da vaskršnjak sprema s bosiljkom, koji ima važnu ulogu u pravoslavnom hrišćanstvu.

 

On se uvek koristi tokom crkvenih obreda, prvenstveno za krštenja i osveštavanje vodice, kada se upravo grančica suvog bosiljka u nju potapa. Veruje se da bosiljak tera negativnu energiju i nečastive sile, da pročišćava i osveštava, kao i da priziva mir u dom.


Ova biljka prati Srbe u svim životnim razdobljima, zbog čega se naziva i Božjim cvetom, pa se veruje da ona prva treba da se posadi u bašti.

 

Slatka pogača uskršnjak (vaskršnjak)
Slatka pogača uskršnjak (vaskršnjak)foto: MedFocus/Shutterstock

Recept za vaskršnjak


Sastojci:

 

  • bosiljak (za dekoraciju)
  • 500 g brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 100 g stonog margarina koji je odstajao na sobnoj temperaturi
  • prstohvat soli
  • rendana korica limuna
  • 1 jaje za premazivanje pogače
  • 1 uskršnje jaje (za dekoraciju)


Priprema

  1. U mleku, koje bi trebalo da bude toplo, izmrvite i razmutite kvasac i dodajte malo šećera, pa ostavite da nadođe.
  2. Umutite odvojeno jaja sa šećerom i solju, pa u to ubacite i nadošli kvasac, otopljen margarin i sitno narendanu limunovu koricu.
  3. Postepeno dodajte brašno uz mešanje, sve dok ne bude moglo da se mesi, pa umesite mekano testo. Ostavite da narasta oko jedan sat.
  4. Razvucite testo u tri trake, pa od njih napravite pletenicu i u krug je spustite u podmazanu (okruglu!) tepsiju tako da u sredini ostane rupa za jaje, ili samo stavite testo u obliku kruga.
  5. Pecite u rerni u prethodno zagrejanoj na 180°C, oko 30–35 minuta, dok ne porumeni, pa kad izvadite ukrasite uskršnjim jajetom i listićima bosiljka.

U srpskoj tradiciji je da se stavlja belo jaje.

 

Vaskršnjak ili uskršnjak s belim jajetom i bosiljkom
Vaskršnjak ili uskršnjak s belim jajetom i bosiljkomfoto: OpenAI/chatgpt.com

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova

 

makonda-tracker