Da bi cela porodica bila spokojna i prosperitetna, u slatku pogaču koja se priprema za Uskrs u pojedinim delovima Srbije ubacuje se jedna biljka toliko važna u pravoslavnom hrišćanstvu da je neki zovu Božiji cvet.

Dan uoči Uskrsa, vernici obeležavaju Veliku subotu, dan koji se provodi u molitvi i tišini, a za njega se vezuje više važnih običaja koji su opstali od davnina.
Jedan od njih je priprema vaskršnjaka ili uskršnjaka, tradicionalnog kolača koji se služi na Uskrs i posebno se vezuje za oblast Homolja, a njega je dozvoljeno zamesiti i na uskršnje jutro.
Uglavnom su hlebovi koje vernici prave za Uskrs slatki, a dok se u naš stavlja šećer tak da se dobije slatka pogača, u nekim sredinama je on prava poslastica, poput ukrajinske babke ili neobične ruske paške.
Vaskršnjak (uskršnjak) s bosiljkom
Ono što je posebno važno jeste da vaskršnjak sprema s bosiljkom, koji ima važnu ulogu u pravoslavnom hrišćanstvu.
On se uvek koristi tokom crkvenih obreda, prvenstveno za krštenja i osveštavanje vodice, kada se upravo grančica suvog bosiljka u nju potapa. Veruje se da bosiljak tera negativnu energiju i nečastive sile, da pročišćava i osveštava, kao i da priziva mir u dom.
Ova biljka prati Srbe u svim životnim razdobljima, zbog čega se naziva i Božjim cvetom, pa se veruje da ona prva treba da se posadi u bašti.

Recept za vaskršnjak
Sastojci:
- bosiljak (za dekoraciju)
- 500 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 100 g stonog margarina koji je odstajao na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- rendana korica limuna
- 1 jaje za premazivanje pogače
- 1 uskršnje jaje (za dekoraciju)
Priprema
- U mleku, koje bi trebalo da bude toplo, izmrvite i razmutite kvasac i dodajte malo šećera, pa ostavite da nadođe.
- Umutite odvojeno jaja sa šećerom i solju, pa u to ubacite i nadošli kvasac, otopljen margarin i sitno narendanu limunovu koricu.
- Postepeno dodajte brašno uz mešanje, sve dok ne bude moglo da se mesi, pa umesite mekano testo. Ostavite da narasta oko jedan sat.
- Razvucite testo u tri trake, pa od njih napravite pletenicu i u krug je spustite u podmazanu (okruglu!) tepsiju tako da u sredini ostane rupa za jaje, ili samo stavite testo u obliku kruga.
- Pecite u rerni u prethodno zagrejanoj na 180°C, oko 30–35 minuta, dok ne porumeni, pa kad izvadite ukrasite uskršnjim jajetom i listićima bosiljka.
U srpskoj tradiciji je da se stavlja belo jaje.

BONUS VIDEO
Srpska proja na listi najboljih hlebova