saveti

Kako pobediti u tucanju jajima? Naši stari su ove trikove prenosili s kolena na koleno

0

Predstavljamo vam najbolje cake koje garantuju da ćete biti pobednik u kuckanju jajima

Tucanje jajima na Uskrs
Tucanje jajima na Uskrsfoto: Maja Marjanovic/Shutterstock

Nakon Uskršnjeg posta, dugog i najstrožeg u hrišćanstvu kod pravoslavnih vernika, kada konačno osvane dan Uskrsa, vreme je da omrsite – uskršnjim jajima.


Pre nego što se poslužite, podrazumeva se kuckanje, kucanje ili tucanje jajima, obično s bližnjima. U ovoj porodičnoj zabavi svako želi da pobedi, a ako pratite ove savete – to ćete biti vi!


Najvažnije je najpre odabrati najbolje i najvrđe jaje. Ali kako pronaći jaje koje je sigurno pobedničko?

 

Obično su pačija jaja najmekša, dok su najtvrđa jaja morke. Na našim prostorima najčešće se koriste kokošija, a s njima je trik u tome da odaberete što manje jaje što špicastijeg vrha. Ono bi trebalo da bude grublje na dodir i da nema glatku ljusku.

 

Tucanje jajima na Uskrs
Tucanje jajima na Uskrsfoto: CornelPutan, Shutterstock

Takođe, izbeljivanje jaja ih čini slabijima jer se na ovaj način skida još jedan sloj ljuske, pa ako znate da su neka jaja najpre izbeljena – izbegnite ih.


Uz to, jaja su obično najslabija tamo gde se napravio prostor za vazduh tokom kuvanja, odnosno neka vrsta praznog džepića ispod ljuske. Upravo iz tog razloga se savetuje da se farbaju nešto starija, a ne najsvežija jaja.


Dok se kuckate, potrudite se da prste približite vrhu jer ćete tako zaštititi ljusku svog jajeta od pucanja tokom kuckanja.

 

Srećno i srećan Uskrs! Hristos Vaskrse!

 

 

 

 

makonda-tracker