česta dilema

Da li sme da se jede ZELENO ŽUMANCE? Evo zašto ono ponekad menja boju i da li je bezbedno za jelo

0

Svima nam se dogodilo da dok jedemo uskršnje jaje primetimo da žumance nije žuto, već se oko njega formirao zeleni "prsten". Šta to znači i da li takvo jaje treba odmah baciti?

Šta ako žumanca u uskršnjim jajima nisu žuta?
Šta ako žumanca u uskršnjim jajima nisu žuta?foto: Shutterstock/Africa Studio

Kuvana, farbana i ukrašena jaja simbol su Uskrsa, jednog od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika, i obično ih na Vaskrs pojedemo više nego što ponekad ukupno za nekoliko meseci stavimo u tanjir.


Ova tvrdo kuvana jaja obično su nam i nekako ukusnija, a neretko se desi da na trenutak oklevamo jer ugledamo zeleni prsten oko žumanceta ili poneku tačku zelene boje.


Zeleni prsten od žumanceta tvrdo kuvanog jajeta nastaje zato što se vodonik u belancetu kombinuje sa sumporom u žumancetu.

Uglavnom se to dešava usled predugog kuvanja jajeta, navodi se na sajtu Univerziteta u Minesoti, a zelena boja na žumancetu može da bude uzrokovan i velikom količinom gvožđa u vodi za kuvanje.

 

Uskršnja jaja često se kuvaju predugo, pa dođe do formiranja zelenog prstena oko žumanceta
Uskršnja jaja često se kuvaju predugo, pa dođe do formiranja zelenog prstena oko žumancetafoto: Nelli Kovalchuk / Shutterstock

Ipak, zeleni prsten je sasvim bezopasan i bezbedan za jelo.


Ako biste pak da ga izbegnete, probajte sledeće savete.


Kako da žumance ne pozeleni tokom kuvanja?

 

  • Stavite jaja u lonac, pa sipajte hladnu vodu, toliko da pokrije jaja i bude oko 2-2,5 cm iznad njih.
  • Pokrijte posudu i pustite da proključa, pa isključite ringlu, ali ostavite da odstoji na njoj – 15 minuta ako su jaja velika, 12 ako su srednja i 18 ako su manja.
  • Prospite vruću vodu i prelijte hladnom vodom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista Ana Todorović o greškama koje ljudi prave tokom posta

 

makonda-tracker