crkveni kalendar 2024.

TRI DANA pravila i običaja za vernike: Slavimo SVETU TROJICU, važan praznik za pravoslavce, a ovo treba da ispoštujemo

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Sveta Trojica ili Duhovi
Sveta Trojica ili Duhovifoto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Praznikom Svete Trojice obeležava se 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Ovaj praznik se još naziva Pedesetnica, Duhovi i Silazak Svetog Duha na apostole.

Nazvan je Sveta Trojica jer se pored Svetog Oca i Sina na ovaj dan javio i Sveti Duh. 

 

Praznik Svete Trojice uvek se slavi u nedelju.

 

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

 

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

 

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća. Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovski post, koji se završava na Petrovdan.

 

Šta je rekao Sveti apostol Petar?

Pokajte se i neka se svako od vas krsti u ime Isusa Hrista za oproštenje svojih grehova, pa ćete primiti dar Duha Svetoga, jer je za vas to obećanje i za vašu decu.

 

Običaji na Svetu Trojicu

 

Običaj je da se na ovaj praznik u hramove i domove unosi osvećena zelena trava i cveće.  Posle liturgije pletu se venci od trave i cveća. Ti venčići se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

 

Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.


Običaji vezani za Svetu Trojicu imaju veze sa paganskim vremenima i borbom protiv demona, te se smatra da na Duhove ne treba spavati.

 

Na današnji dan treba posetiti manastir ili crkvu.
Na današnji dan treba posetiti manastir ili crkvu.foto: Shutterstock/hramikona

Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

 

Nakon praznika Svete Trojice,obeležavaju se Duhovski ponedeljak  i Duhovski utorak.

 

Sva tri dana su obeležena crvenim slovom, pa na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teže poslove, kao ni kućne poslove.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Crkva u Gotovuši

 

 

makonda-tracker