crveno slovo

Običaji na Spasovdan: Smatra se NAJSREĆNIJIM DANOM u godini, za napredak porodice treba uraditi jednu stvar

0

Unesite radost u kuću, ispoštujete običaje na ovaj važan dan 

OBIČAJI NA SPASOVDAN
OBIČAJI NA SPASOVDAN foto: Shutterstock / Foto_Nikata

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju u četvrtak, 13. juna Spasovdan, praznik koji se smatra najsrećnijim danom u godini. Na ovaj dan ne treba raditi nikakav težak posao, već se treba odmoriti i posvetiti porodici.

 

Vazdesenje Gospodnje ili Spasovdan je veliki praznik za koji se veruje da može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

 

Ljudi su počeli da ga slave i posebno cene još u vreme cara Dušana. Smatra se da nije slučajno što je čuveni Dušanov zakonik obnarodovan 1349. na Spasovdan, a na isti praznik i dopunjen 1354. godine.

Ova predivna ikona nije samo ukras za vaš dom, već i duhovni simbol vere i nade. Spasovdan, poznat i kao Vaznesenje Gospodnje, obeležava se kao dan kada se Isus Hristos, nakon vaskrsenja, uzneo na nebo pred svojim učenicima.

 

Ikona Spasovdana unosi svetlost i duhovnu snagu u vaš dom, podsećajući vas na značaj ovog svetog praznika.

 

Spasovdan, ili Vaznesenje Gospodnje, slavi se 40 dana nakon Vaskrsa i predstavlja jedno od najvažnijih hrišćanskih praznika.

 

POZNATESU I SPASOVDANSKE LITIJE
POZNATESU I SPASOVDANSKE LITIJE foto: Shutterstock / Filip Plavcic

Na ovaj dan, prema verovanju, Isus Hristos se uzneo na nebo, čime je završio svoje zemaljsko poslanje i otvorio vrata večnog života. Spasovdan je simbol vere u Hristovo vaskrsenje i obećanje spasenja za sve vernike.

 

Tradicionalno, ovaj praznik je prilika za molitvu, bogosluženje i okupljanje porodice, uz podsećanje na važnost duhovne povezanosti i vere. U mnogim krajevima, Spasovdan se obeležava i narodnim običajima i svečanostima koje naglašavaju radost i svetost dana.

 

Bonus video:

Kako se slavi slava u Nišu?

 

makonda-tracker