ispoštujte običaje

KRSNA SLAVA i CRVENO SLOVO u kalendaru: Ove običaje ISPOŠTUJTE na Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

0

Na ovaj veliki praznik treba ispoštovati običaje koji se čuvaju vekovima 

OBIČAJI NA SVETOG KONSTANTINA I CARICU JELENU
OBIČAJI NA SVETOG KONSTANTINA I CARICU JELENU foto: Shutterstock / Matyas Rehak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 3. juna praznuju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu, a u mnogim domovima vlada praznična atmosfera, jer su baš oni zaštitnici porodica, pa u domovima gori slavska sveća.

 

Ovaj veliki praznik prate brojni običaji, a u verskom kalendaru je obeležen crvenim slovom. Na ovaj dan vernici se mole, a ovo su običaji koje biste trebali da ispoštujete. 

 

Na ovaj dan treba otići u crkvu koja je posvećena ovim svecima i zapaliti sveću za sve mučenike koji su svoj život dali boreći se za hrišćanstvo.

Za ovaj praznik se vezuje i verovanje da se treba umiti svetom vodicom koja će pročistiti ne samo telo, već i našu dušu. Ovaj dan slave mnoge žene koje se zovu Jelena, a to je jedno od najčešćih ženskih imena u Srba.

 

Osim toga, ovaj praznik se kao slava grada slavi u Nišu, gde je po predanju rođen car Konstantin, utemeljivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu obeležavaju ga kujundžije i železničari.

 

Ne slavi se ovaj praznik samo u Srbiji. On je dobro poznat i kod Grka i Rumuna, samo što je kod njih on toliko poštovan da ima značaj kao kod nas Sveti Sava.

OBIČAJI NA SVETOG KONSTANTINA I CARICU JELENU
OBIČAJI NA SVETOG KONSTANTINA I CARICU JELENU foto: fortton/Shutterstock

Car Konstantin je dolaskom na tron dobio trojicu neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu i Vizantiju.

 

Pred okršaj sa Maksencijem na nebu mu se ukazao sjajan krst što je bilo znak pobede. Prema njegovom naređenju, napravljen je veliki krst koji je nošen pred njegovom vojskom. Borba je kao što je nebo i najavilo, završena njegovim trijumfom.Konstantin je odmah 313. godine izdao Milanski edikt, kojim je okončan progon hrišćana. A posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i dao mu ime Konstantinopolj. Vera ga je stalno pratila...

 

Nakon što se razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle koji su mu rekli da ga episkop Silvester krsti. Poslušao ih je i ozdravio.

U MNOGIM DOMOVIMA OBELEŽAVA SE KAO KRSNA SLAVA
U MNOGIM DOMOVIMA OBELEŽAVA SE KAO KRSNA SLAVA foto: Shutterstock / nada54

Za Konstantina se vezuje i sazivanje Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine- zbog razdora u Crkvi koji je izazvala pojava jeretika Arija. Na Saboru je osuđena jeres, a utvrđeno pravoslavlje.

 

Sveta Jelena borila se za poput sina za veru Hristovu. Pronašla je Časni Krst Gospodnji, sagradila crkvu Vaskrsenja na Golgoti i brojne crkve na Svetoj zemlji.

 

Umrla je 327. godine, a car Konstantin preminuo je 10 godina nakon smrti svoje majke- u Nikomidiji 337. godine. Sahranjen je u crkvi svetih apostola u Carigradu.

DANAS SE VALJA POMOLITI ZA ZDRAVLJE
DANAS SE VALJA POMOLITI ZA ZDRAVLJE foto: fizkes, Shutterstock

Za ovaj praznik se vezuje i molitva:

 

- Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!

 

Bonus video:

Sveštenik tvrdi - čuda se ostvaruju ko u njih veruje 

 

makonda-tracker