SLAVIMO USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA

Posle Bogojavljenja, ovo je NAJVAŽNIJA NOĆ: Večeras ostanite budni do ponoći, pogledajte u nebo i poželite TRI ŽELJE!

0

Ovaj praznik je u narodu poznat kao Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE 3 ŽELJE
POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE 3 ŽELJE foto: Shutterstock / hramikona

Sveti Jovan Krstitelj spada među najpoštovanije svetitelje u hrišćanskom svetu i njegov dan se proslavlja nekoliko puta u toku godine. U Rimokatoličkoj Crkvi njegovo rođenje se slavi 24. juna, a mučeništvo kao spomendan 29. avgusta.

 

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. januara po gregorijanskom kalendaru, 7. jula se obeležava njegov dan rođenja, a dan smrti obeležava se praznikom Usekovanje 29. avgusta.

 

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj praznik vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

 

 

Dan svetog Jovana Krstitelja proslavlja se više puta u toku godine. Poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

 

VEČERAS ZAMISLITE TRI ŽELJE
VEČERAS ZAMISLITE TRI ŽELJE foto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

 

Prema narodnim verovanjima na današnji dan nebo se otvara i duše umrlih odlaze u raj. Večeras pogledajte u nebo, tačno u ponoć, zamisliti tri želje i one će se sigurno ostvariti u budućnosti.

 

 

makonda-tracker