obratite pažnju

Zašto ove nedelje NE POSTIMO u sredu i petak, a kada se odričemo mesa? Važni odgovori na dileme pred Vaskršnji post

0

18. marta počinje Vaskršnji post, a pre toga, slede tri pripremne nedelje, tokom kojih se prvo ne posti, a potom se odriče mesa.

Šta moramo znati u nedeljama pred početak Vaskršnjeg posta?
Šta moramo znati u nedeljama pred početak Vaskršnjeg posta?foto: Shutterstock / Klavdiia Arziukova

Od 18. marta počinje veliki Vaskršnji post, jedan od četiri velika posta, koji traje sedam nedelja i završava se na Vaskrs,  koji ove godine proslavljamo 5. maja. Dakle,  Vaskršnji post traje od 18. marta do 4. maja.

 

Vernici koji se pridržavaju posta znaju da se u ovom periodu treba uzdržavati ne samo od mrsne hrane, već i od grešnih reči, misli, dela, te je važno i uzdizati se uz duhovne pouke. 

 

Za post je potrebna i mentalna i fizička priprema, ali mnogi vernici ne znaju da pred post dolaze tri pripremne nedelje, te da za njih važe takođe važna pravila.

 

To je na svom profilu na Instagramu objasnila teološkinja Andrea Kereš.

 

 

Da bismo mogli da ispostimo Veliki Vaskršnji post (koji traje 7 nedelja), pre nego što zvanično počne post (18. marta), prvo se pripremamo duhovnim poukama, ali i postepenim uzdržavanjem od mrsne hrane, kroz ove tri sedmice.

Pripremne sedmice su:

 

  • Sedmica o mitaru i fariseju (26.2 - 3.3)
  • Sedmica o bludnom sinu (4 -10.3)
  • Sedmica siropusna (11 - 17.3)

 

  1. Sedmica o mitaru i fariseju, do 3. marta, naziva se trapava, što znači da ne postimo u sredu i petak, na posramljenje fariseju koji se gordio time što posti dva puta sedmično 
  2. Posle ove trapave sedmice, dolazi sedmica o bludnom sinu i ponovo se vraćamo na post u sredu i petak. To je mesopusna sedmica, poslednja u kojoj jedemo meso.
  3. U poslednjoj pripremnoj nedelji pred post, od 11. do 17. marta sledi Siropusna nedelja, u kojoj sledi još viši stepen pripreme: opraštamo se od mesa na 8 nedelja (1 siropusna nedelja + post 7 nedelja), ali te siropusne nedelje možemo da jedemo i dalje sve mlečne proivode i jaja (do zvaničnog početka posta, 18. marta).
U prvoj od tri pripremne nedelje pred post se ne posti ni sredom ni petkom
U prvoj od tri pripremne nedelje pred post se ne posti ni sredom ni petkomfoto: Shutterstock / New Africa

Pravoslavna teološkinja Andrea Kereš naglašava da, kao što je pred svaki trening neophodno da se zagrejemo kako se ne bismo povredili, tako je pred ovako ozbiljan post potrebno da se pripremimo i mentalno i fizički.

 

Bonus video

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

 

makonda-tracker