tradicija

Veruje se da bolesni danas treba da urade jednu stvar: Najvažniji običaj na Svetog Teofana Ispovednika

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Teofana Ispovednika, vizantijskog letopisca, duhovnika i zaštitnika poštovanja ikona

Detalj u srpskoj pravoslavnoj crkvi
Detalj u srpskoj pravoslavnoj crkvifoto: Foto_Nikata/Shutterstock

SPC obeležava dan Teofana Ispovednika 12. marta po julijanskom, crkvenom kalendaru, a 25. marta po gregorijanskom.


Rođen je u Sigrijanu 758. godine, zbog čega je prozvan Sigrijanom.


Rođen je u velikom bogatstvu, koje je Teofana izgubilo svu vrednost kada je počeo da veruje u Hrista. Tada je počeo da se opire ženidbi, na koju je ipak primoran.


Međutim, prema predanju, sa nevestom je živeo kao da su brat i sestra, a nakon smrti Teofanovih roditelja, njegova žena i on otišli su u manastire.
Živeo je u manastiru skromno, a svi su se divili njegovom odricanju. Postao je čuven zbog svoje vere u Gospoda, uzdržavanja i mudrosti, pa je pozvan na VII Vaseljenski sabor u Nikeji.

 

Ikona Teofana Ispovednika
Ikona Teofana Ispovednikafoto: El-Theodoros~commonswiki/Wikimedia Commons

Tamo je utvrđeno poštovanje ikona, čiji je on zaštitnik.


Veruje se da mu je zbog čistote duha i mudrosti, dat dar da isceljuje sve bolesti, posebno duševne. Kada se i sam razboleo, nije se molio Bogu za svoje ozdravljenje, već je, veruje se, trpeo.


Za vreme progona hrišćana od cara Lava Jermenina, Teofan je odveden u Carigrad i utamničen, a tamo je i mučen dve godine. Potom je poslat na ostrvo Samotrak, gde je umro posle 23 dana.


Bidući da je bio zaštinik bolesnih i iscelitelj, veruje se da na ovaj praznik treba otići u crkvu i moliti se za svoje i zdravlje bližnjih.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Crkva u Gotovuši

 

makonda-tracker