spremate li se?

Najvažniji se tiču dece i novca: 5 starih srpskih verovanja i običaja na Tucindan

0

Danas se u srpskom narodu obeležava Tucindan, stari praznik koji je prihvatila i crkva iako korene verovatno ima u paganskim običajima

Pečenica za Božić sprema se na Tucindan
Pečenica za Božić sprema se na Tucindanfoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Tucindan je narodni praznik, koji se u srpskom narodu obeležava 5. januar – dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre Božića, najradosnijeg hrišćanog praznika.


Ustanovljen je upravo tim povodom, jer se na ovaj praznik priprema meso za Božić, tj. kolju se životinje čije će se meso jesto na božićnoj trpezi i sprema se pečenica. U prošlosti se pečenica tukla, ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda ošamućeno ili ubijeno prase klalo i redilo.


Zato je ovaj dan nazvan Tucindanom.

Najverovatnije je ovaj praznik ostao još od paganskih vremena na našim prostorima i vezuje se za prinošenje žrtve starim slovenskim bogovima, a uglavnom se spremaju jagnje ili prase. Zanimljivo je da je i Crkva prihvatila i blagoslovila ovaj praznik nakon što je dugo obeležavan.

 

Na Tucindan počinju pripreme za obeležavanje Božića
Na Tucindan počinju pripreme za obeležavanje Božićafoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia

Narodni običaji na Tucindan

 

  1. Ako imate običaj da pozajmljujete stvari drugima, Tucindan nije dobar dan za to, veruje srpski narod. Štaviše, veruje se da ništa ne treba da iznosi iz kuće jer će zato domaćinstvo samo gubiti umesto da stičete tokom godine.
  2. Budući da je neposredno pred najradosniji hrišćanski praznik, ovaj dan je svojevrsna priprema za praznovanje! Na Tucindan se započinju pripreme domaćinstva za proslavu Badnjeg dana i Božića, odnosno čisti se kuća i sprema hrana za porodičnu gozbu.
  3. Najpoznatije verovanje na Tucindan odnosi se na batine. Veruje se da mora da se izbegava bilo kakvo udaranje dece jer će u tom slučaju dobiti čireve na mestima udarca, kao i da će ona biti nestašna tokom cele godine. Uz to, veruje se da onaj koji je ipak udaren treba da izgovori: "Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri".
  4. Za Tucindan postoje verovanja u vezi s dugovanjem novca. Ukoliko ste nekome ostali dužni, obavezno izmirite dugove na ovaj praznik jer narod veruje da ćete u suprotnom "vući" račune i pozajmice do sledećeg Božića.
  5. Ukoliko spremate božićnu pečenicu, odaberite najlepše praseće ili jagnjeće meso. U retkim slučajevima pripremaju se kokoška ili ćurka, a postoji verovanje da je veoma važno da životinja bude bela i da nema nikakve belege na telu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se obeležava Tucindan?

 

makonda-tracker