reč stručnjaka

Odličan trik za ishranu posle Nove Godine: Doktori otkrili koja je glavna greška Srba tokom praznika

0

Doktori su dali savet kako misle da je najbolje da se hranimo tokom praznika.

 

 

Koja je najveća grška Srba u ishrani?
Koja je najveća grška Srba u ishrani? foto: Shutterstock, Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Doktori iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavili su preporuke za zdraviju ishranu i ujedno otkrili najveće greške Srba tokom prazničnih obroka.

 

Praznične đakonije, kažu, uglavnom podrazumevaju veoma jaku hranu. To se odnosi na pečenje, obilje majoneza, pavlake, čokoladnih slatkiša, koje najčešće prati i konzumiranje alkoholnih pića. 

 

Na prazničnom meniju se po pravilu nalazi pečenje
Na prazničnom meniju se po pravilu nalazi pečenje foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

- Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom - navodi se u saopštenju.

 

Osim da se masnoj hrani dodaju sveže salate, doktori takođe opominju na jednu veliku grešku koju mnogi prave u kalulacijama praznične ishrane. 

 

A to je da glavne obroke ne bi trebalo čekati praznog stomaka, pošto je onda jako mala šansa da budete umerni u ishrani.

 

- Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku - piše u saopštenju Batuta.

 

Doktori takođe opominju da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

 

 

makonda-tracker