Doktori su dali savet kako misle da je najbolje da se hranimo tokom praznika.
Doktori iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavili su preporuke za zdraviju ishranu i ujedno otkrili najveće greške Srba tokom prazničnih obroka.
Praznične đakonije, kažu, uglavnom podrazumevaju veoma jaku hranu. To se odnosi na pečenje, obilje majoneza, pavlake, čokoladnih slatkiša, koje najčešće prati i konzumiranje alkoholnih pića.
- Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom - navodi se u saopštenju.
Osim da se masnoj hrani dodaju sveže salate, doktori takođe opominju na jednu veliku grešku koju mnogi prave u kalulacijama praznične ishrane.
A to je da glavne obroke ne bi trebalo čekati praznog stomaka, pošto je onda jako mala šansa da budete umerni u ishrani.
- Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku - piše u saopštenju Batuta.
Doktori takođe opominju da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.