U decembru, pre proslave Božića, trebalo bi posaditi pšenicu, ali ne bilo kad, već na određeni praznik
![Božićna pšenica se sadi u decembru](/data/images/2023/12/13/15/377252_bozicnapsenicashutterstock-1248699445_ff.jpg?ver=1702477979)
Proslava Božića ne može da protekne bez česnice, sveće i, naravno, božićne pšenice, koju mnogi kupe u supermarketu u poslednjem trenutku.
Zašto je ovog puta ne biste posadili sami i dočekali Božić u pšenicu koja je vaših ruku delo?
Zašto se sadi božićna pšenica?
Prema predanju, gajenje božićne pšenice počelo je zbog roditelja Isusa Hrista.
Naime, Marija i Josif su, bežeći od Irodove vojske, sreli poljoprivrednika koji je sejao pšenicu, a Marija ga je zamolila da vojnicima kaže da su oni već prošli. Kada su se vojnici pojavili, desilo se, kažu vernici, čudo – pšenica koja inače raste mesecima odmah je izurasla i sakrila ih, a vojnici su poverovali da su oni koje gone odavno otišli, pa su odustali od potrage.
![Božićna pšenica se u decembru sadi na dva velika praznika](/data/images/2022/12/15/19/351137_shutterstock-1266062626_ff.jpg?ver=1702478191)
Iako je prelep praznični ukras na trpezi, božićna pšenica ima i dublje, simbolično značenje – ona predstavlja plodnost, krug života, obnovu, prosperitet i uspešnu žetvu u novoj godini.
U prošlosti se verovalo da božićna pšenica može da odredi i kakva nas žetva čeka, pa su tako vernici smatrali da će veoma gusta i visoka doneti plodnu godinu, dok će manje zelena, retka, slaba i niska označiti i neuspešnu žetvu.
Kako i kako se sadi božićna pšenica?
Uglavnom se božićna pšenica posadi o poslednjim velikim praznicima pred Božić – ili na Svetu Varvaru (17. decembra) ili na Svetog Nikolu (19. decembra).
![Znate li zašto se, kada i kako sadi pšenica za Božić?](/data/images/2022/12/15/19/351136_bozicna-psenica-shutterstock-1562626579-1_ff.jpg?ver=1702478214)
Postupak sađenja božićne pšenice:
- Ostavite zrna u mlakoj vodi neko vreme, pa osušite na papirnom ubrusu.
- Stavite sloj zemlje na dno činijice, pa pospite zrna pšenice. Zatim prekrijte još jednim malim slojem zemlje. Umesto zemlje može da se koristi i pamučna vata, a tada vam ne treba drugi sloj za prekrivanje zrna.
- Pospite vrlo malo vode i stavite na dobro osvetljeno mesto, koje ne sme da bude pretoplo da se ne bi osušilo.
- Zalivajte pšenicu svaki dan, jednom do dvema kašikama vode, tako da bude vlažno, ali ne i natopljeno.
BONUS VIDEO
Mama je ofarbala ćerkinu jelku