MNOGI VERNICI TO ČINE POGREŠNO

DA LI SE NA SLAVU ZAISTA NE ZOVE, GDE SE LOMI KOLAČ? Otac Gligorije otkriva u čemu najviše grešimo kad obeležavamo krsnu slavu

0

Veliki broj pravoslavnih vernika danas proslavlja Svetog Nikolu, a voždovački paroh i duhovnik Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu otkriva pomalo zaboravljena pravila obeležavanja slave.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U našem narodu ustaljeno je verovanje da se na slavu ne zove, što danas, međutim, nije slučaj. Kako kaže otac Gligorije Marković, to je stvar praktičnosti.

 

Nekada se na slave nije zvalo, ali danas dinamika života zahteva da se stvari usaglašavaju i prilagođavaju stvarnosti aktuelnog života. Tako je potrebno otvoriti srce za svakoga ko želi kod nas da dođe i ne zatvarati vrata doma svoga bližnjima. Dakle, i zovemo i ne zovemo, jer je to funkcionalna, a ne nepromenjiva stvar običaja koje smo nasledili — istakao je on.

 

On se osvrnuo i na to što pravoslavni vernici sve češće slavski kolač lome u kući, a ne u crkvi.

 

Vernik dolazi u crkvu, a onda svojoj kući vraća sve što je doneo zato što je to osvećenje koje mi svi zajedno u Hristu činimo. Kad kažemo: „Meni ne treba niko drugi, sam ću to da uradim“, tad negiramo istinitost crkve da jedni bez drugih ne postojimo, a naročito ne bez Hrista, čije je vozglavljenje sveštenik — objašnjava otac Gligorije.

 

 

makonda-tracker