tradicija

Deco spremite UŽE, mame i tate ODUŽITE SE: Koje običaje treba ispoštovati na DETINJCE?

0

Obeležavamo Detinjce, pravoslavni praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića.

OBIČAJI NA DETINJCE
OBIČAJI NA DETINJCE foto: Shutterstock

Običaj je da toga dana rano ujutro, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, roditelji vežu svoju decu najčešće za ruke ili noge, i obično za stolicu na kojoj sede.

 

Za vezivanje se koriste kaiš ili običan kanap, odnosno deblji konac. Neretko se dešava da roditelji vežu decu dok su još u krevetu.

 

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, piše Stil.

 

Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

 

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto novca štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu. Najčešće danima unapred skupljaju novac od kusura iz prodavnice.

 

OVE OBIČAJE ISPOŠTUJTE NA DETINJCE
OVE OBIČAJE ISPOŠTUJTE NA DETINJCE foto: Shutterstock / fizkes

 

Kako bi "platili otkup", deca pripremaju simbolične sitne poklone, poput jabuka, bombona, čokolade, kafe, ili pak čarapa. Dovoljno je pokazati pažnju.

 

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca „otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu otvore da se svi zajedno počaste.

 

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji...

 

Radujte se sa svojom decom!

 

Bonus video:

Etnolog o sujeverju za Novu godinu

 

makonda-tracker