U mnogim domovima biće upaljena slavska sveća, a ovo su običaji koje vernici treba da ispoštuju
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen svetom prepodobnom Alimpiju Stolpniku. Mnoge porodice ga obeležavaju kao krsnu slavu, i predstavlja zaštitnika tih domova.
Sveti Alimpije je bio hrišćanski asketa. Dobar deo svog života proveo je u postu i molitvi, pa zato i ne treba da čudi što su mu posvećeni brojni hramovi i u pravoslavnom i u katoličkom svetu. Ujedno, to je još jedna zanimljivost vezana za ovog sveca, dakle, slave ga i pravoslavci i katolici.
Sveti Alimpije Stolpnik, hrišćanski asketa iz 7. veka. Rođen je oko 522. godine u veoma pobožnoj porodici, u Andrijanopolju. Još kao mali, bio je predan na službu Bogu.
Iako voljen od svih, težio je usamljeničkom načinu života, pa se, tražeći mirno mesto za potpuno predavanje Bogu, zaustavio na nekom groblju od koga su ljudi bežali. Tu se nastanio na jednom stubu (stolpu), i na njemu na hladnoći i vrućini, u postu i molitvi, proveo veći deo života. Zbog toga je nazvan stolpnikom.
Posle nekog vremena podsmevanja i čuđenja, na šta se Alimpije nije obazirao i nije dozvolio nijednom iskušenju da ga poremeti, ljudi su počeli da ga poštuju i da mu dolaze radi utehe, pouke i isceljenja. Oko njegovog stuba podignuta su dva manastira, jedan muški i jedan ženski.
Prema pripovedanju ovaj svetac je strogim postom i strpljenjem raznih nedaća skoro sve pustinjake prevazišao. Od njegovih moštiju sačuvana je glava u Kutlumuškom manastiru na Svetoj Gori. Često je freskopisan u hramovima naše Crkve, a jedna od fresaka nalazi se i u priprati Pećke patrijaršije. Smatra se jednim od tri velika stolpnika, pored Simeona Stolpnika i Danila Stolpnika.
U našem narodu veruje se da je ovaj svetac spasavao od kuge i drugih bolesti, a smatra se i zaštitnikom stoke. Stoga na dan Svetog Alimpija nikako se ne sme naći meso te vrste - teletina, junetina, kravlje meso... Zbog toga sutra treba otići u crkvu što ranije kako bismo čitave naredne godine bili zdravi.
Bonus video:
Recepti za ukusne posne đakonije