važan običaj

Veruje se da SVI PRAVOSLAVCI danas moraju da urade jedno: Vernici obeležavaju MATEJEVDAN, a ovako se praznuje u Srbiji

0

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas, 29. novembra, obeležavaju dan Svetog apostola Mateja, praznik koji je u narodu poznat i kao Matejevdan.

Sveće u pravoslavnoj crkvi
Sveće u pravoslavnoj crkvifoto: Shutterstock/Fusionstudio

Sveti Matej Jevanđelista bio je jedan od dvanaestorice apostola, pratilaca Isusa Hrista, a pre nego što se pokrstio zvao se Levije.


Rođen je u jevrejskoj porodici i radio kao carinik u Kapernaumu, odnosno bio pandan današnjem porezniku. Kada ga je Isus pozvao da mu bude učenik, Matej je pošao za Njim ostavivši sve i primivši Svetog duha.


Propovedao je u Partiji, Midiji i Etiopiji, gde je i stradao – pogubio ga je knez čiju je ženu i sina prethodno krstio.

Međutim, nakon njegovog pogubljenja, knez se pokajao, pa je iz mora izvadio olovni kovčeg sa svečevim ostacima i sam postao hrišćanin, uzevši takođe ime Mateja.


Matej Jevanđelista u srpskim običajima i verovanjima

 

Mozaik Sv. apostola Mateja u Hramu Sv. apostola Mateja u Surčinu
Mozaik Sv. apostola Mateja u Hramu Sv. apostola Mateja u Surčinufoto: Baloncici/Shutterstock

Sveti Matej Jevanđelista nije česta krsna slava u srpskom narodu, ali ga neke porodice smatraju svojim zaštitnikom i obeležavaju kao slavu. Srpska pravoslavna crkva praznuje ga 16. novembra po julijanskom, odnosno 29. novembra po gregorijanskom kalendaru.


Uprava carine Srbije obeležava Matejevdan kao svoju krsnu slavu još od 2001. godine, budući da se Sveti Matej smatra i zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.


Zbog toga u srpskom narodu postoji verovanje da bi na ovaj praznik trebalo platiti sve dugove i poreze.


Za Sv. Mateja se kaže da nikada nije jeo meso, već se hranio isključivo povrćem i voćem, a kako njegov dan "pada" tokom Božićnog posta, obavezno se jede posna hrana. Kako je ove godine praznik u sredu, posti se na vodi.

 

BONUS VIDEO

Nutricionistkinja o Božićnom postu

 

makonda-tracker