Ženama je zabranjeno da u ruke uzimaju 3 stvari: Slavimo SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG - ove OBIČAJE obavezno ISPOŠTUJTE

1

Veliki broj porodica svetog Jovana Zlatoustog slavi kao porodičnu slavu 

OBIČAJI NA SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG
OBIČAJI NA SVETOG JOVANA ZLATOUSTOGfoto: Shutterstock / ArtMediaWorx

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

 

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Nadimak “Zlatousti” dobio je zbog svojih veoma cenjenih beseda, zbog čega je poznat i kao "zlatna truba pravoslavlja". On je sa žarom i upornošću govorio i ubeđivao ljude u ispravnost hrišćanstva.

 

U Srbiji se Sveti Jovan Zlatousti smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan svaki vernik treba da, u čast ovog sveca, uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

 

VERNICI PROSLAVLJAJU SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG
VERNICI PROSLAVLJAJU SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG foto: Shutterstock / goran_safarek

 

U nekim krajevima Srbije veruje se da žene danas ne smeju da uzimaju vunicu, konac ili igle u ruke, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

 

Dobro bi bilo i posetiti crkvu i zapaliti sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomoliti mu se. Kako se veruje, nakon toga će vam u životu sve ići lakše.

 

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

 

U mnogim srpskim porodicama, ovaj svetac slavi se kao krsna slava u našoj zemlji, a pošto je u pitanju jedan od najučenijih svetitelja, sutra bi obavezno trebalo da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

 

Bonus video:

 

Proslava u domu Đokovića

 

makonda-tracker