veliki praznik

OVE REČI doneće vam zdravlje i mir: Na DRUGI DAN BOŽIĆA neguje se mnogo običaja, a najveći će vam se sigurno dopasti

0

Na drugi dan Božića Srpska pravoslavna crkva obeležava Sabor Presvete Bogorodice, veliki praznik kojim se odaje počast Bogorodici

Devojka pali sveću u crkvi
Devojka pali sveću u crkvifoto: eldar nurkovic/Shutterstock

Budući da se na ovaj praznik sveštenstvo sa narodom okuplja da proslave Bogomajku, on se naziva saborom i trožestveno se služi u Njenu čast. Upravo je ovo dan kada su mudraci sa Istoka došli u Vitlejem da se poklone tek rođenom Hristu.


Car Irod je, u strepnji za svoj položaj, naredio tada da se sva deca u Vitlejemu ubiju, zbog čega je Bog poslao anđela da se javi Josifu u snu i zapovedio mu je da sa Bogorodicom i Mladencom pobegne u Misir. Po njihovom dolasku u Nazaret, ispunile su se proročke reči:

Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir.

Još uvek se u Kairu danas može videti pećina u kojoj je tada živela ova sveta porodica, kao i drvo pod kojim je Presveta Bogorodica odmarala sa Isusom u naručju.

 

  • Verovanja i običaji na drugi dan Božića


Na ovaj praznik izgovara se sledeća molitva, koja tokom cele godine donosi zdravlje i mir.

 

Mozaik Bogorodice sa Hristom u pravoslavnoj crkvi u Atini
Mozaik Bogorodice sa Hristom u pravoslavnoj crkvi u Atinifoto: Theastock/Shutterstock

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

Što se tiče narodnih običaja, najvažnije je da se odlazi u goste i da se gosti primaju, a obilaze se kumovi, komšije i prijatelji.


U nekim delovima Srbije zadržao se običaj koleda, kada maskirani mladići obilaze kuće i pevaju koledarske pesme ne bi ili prizvali napredak i zdravlje. U nekim mestima opstao je običaj da mladi igraju kolo, dok se u nekima održavaju konjske trke i "vijaju" Božić.


Tradicija nalaže i da neveste odlaze u svoju porodicu i ostaju tamo po nekoliko dana.


Drugi dan Božića deo je velike proslave: trećeg dana je Sv. Stefan, Sveti arhiđakon i prvomučenik koji se kod Srba slavi kao krsna slava, a potom se praznovanje nastavlja sve do 14. januara, odnosno Malog Božića. Postova nema sve do Krstovdana.

 

 

makonda-tracker