praznik

Danas slavimo svetog apostola MATEJA: Ukoliko imate DUGOVE, ovo bi trebalo uraditi

0

Jevanđelista Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.

foto: yotube printscreen
foto: yotube printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik svetog apostola i jevanđeliste Mateja ili u narodu poznatiji Matijevdan.

 

Matej je bio carinik i sakupljač poreza, ali je na prvi poziv Gospoda punog srca i rade volje krenuo za Hristom. 

 

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Po silasku Svetoga Duha, apostol Matej propovedao je Jevanđelje u Etiopiji, Partiji i Mideji, al i u Siriji i Makedoniji.

 

On je napisao i prvo jevanđelje, Sveto jevanđelje po Mateju, pa se naziva i jevanđelist Matej. Sveti Matej je bio jedini od svih apostola koji je bio školovan, pa se to se ogleda i u pisanju Jevanđelja.

 

Sveti Matej
foto: yotube printscreen

Narod veruje da na današnji dan valja izmiriti sve zaostale dugove i poreze. Matej, kako se veruje, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

 

Na današnji dan trebalo bi izgovoriti ovu molitvu koja će doneti boljitak, s obzirom na to da se Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa.

 

—  Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker