dan za porodicu

Ovaj običaj će se dopasti i onima koji nisu vernici: Staro srpsko verovanje na praznik SVETOG MUČENIKA IPOLITA

0

Srpska pravoslavna crkva sutra, 25. avgusta, obeležava Ipolita Rimskog, hrišćanskog svetitelja koji je živeo krajem drugog veka

detalj u srpskoj pravoslavnoj crkvi
detalj u srpskoj pravoslavnoj crkvifoto: Shutterstock / RAW4

Mučenik Ipolit je upamćen kao Grk i hrišćanin koji je živeo u Aleksandriji i učio od Irineja, jedno od najpoznatijih crkvenih pisaca tog vremena. Na svet je došao oko 170. godine naše ere, a bio je protivnik Kalista kao rimskog episkopa, kog je smatrao oportunistom koji želi da privuče široke mase.


Svoje nezadovoljstvo čelnicima je izažavao i za vreme episkopata Urbana I i tokom Pontijevog upravljanja Crkvom.


Zbog svega što je govorio i činio, on je 235. zatvoren po naređenju cara Maksimina, baš kao i Pontijan.

 

Pošto nije hteo da se odrekne vere, tučen je kamenjem po ustima. Potom je car naredio da ga razdenu nagog i šibaju, ali Ipolit mu je na to, kako priča kaže, mirno poručio: "Nisi me razdenuo nego si počeo da me odevaš".


Tada su ga protegli po zemlji i udarali nemilosrdno, a Ipolit je samo glasno izgovarao: "Hrišćanin sam".


Njegovo najstrašnije iskušenje bilo je kada je pred njim ubijena njegova stara dadilja, a potom i ostatak Ipolitove porodice, a potom je on vezan za konja i vučen dok nije ispustio dušu.

Iako su bili protivnici, Pontijan i Ipolit su tokom zatočeništva na Sardiniji često razgovarali i izmirili se. Umrli su iste godine u mukama, a novi rimski episkop Fabijan je odneo njihove mošti u Rim i sahranio ih istog dana.

 

  • Običaji i verovanja na Sv. Ipolita


Zbog toga kakvu je smrt imala cela porodica Svetog Ipolita, hrišćani njegov praznik smatraju porodičnim i praznikom svakog doma kojim vladaju mir i sloga.


Na prostoru današnje Srbije je ranije postojao običaj da se na Sv. Ipolita porodično ide u crkvu, gde svi pale sveće u njegovu čast. Običaj nalaže da se porodica tada pomoli za zdravlje, a potom provede dan u zajedništvu i slozi.


Kako se veruje, tako će ih sreća, ljubav i zdravlje pratiti cele godine.


Čak i ako niste vernici, uvek je dobra ideja provesti dan s porodicom, zar ne?

 

 

BONUS VIDEO

Da li hrišćanstvo i astrologija mogu da idu zajedno?

 

makonda-tracker