na današnji dan, 24. juna

Sveti Vartolomej OVO NE OPRAŠTA! Šta je strogo zabranjeno na današnji praznik?

1

Koja su verovanja za praznik Sveti Vartolomej i Varnava?

šta je zabranjeno na dan svetog vartolomeja, 24. juna?
šta je zabranjeno na dan svetog vartolomeja, 24. juna?foto: VIS Fine Art/Shutterstock

Na današnji dan, 24 juna, vernici pravoslavne veroispovesti proslavljaju praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave. Prema crkvenom kalendaru, Vartolomej i Natanail su isto lice. Važno je znati da je on bio jedan od dvanaestorice Isusovih apostola, udružen sa apostolom Filipom i njegovom sestrom, devicom Marijamom – a neko vreme i sa Svetim Jovanom Bogoslovom – propovedao jevanđelje u Aziji, Indiji i Jermeniji.

 

Prema pravoslavnom podsetniku, oni su svojom molitvom umrtvili veliku zmiju koju su neznabošci držali u hramu i obožavali, dali su vid Stahiju, koji je četrdeset godina slep bio, te su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst, Vartolomeja naopako. Tada se dogodio zemljotres, zbog kog su mnogi to doživeli kao kaznu Božiju i pritrčali da apostole skinu s krstova. Dok je Filip izdahnuo, Vartolomej je i dalje bio u životu.

 

Veruje se da je Vartolomej izlečio ćerku jermenskog cara, ali ga je carev zavidni brat razapeo na krst, odrao kožu i posekao glavu. Pošto su hrišćani tvrdili da se nad njegovim moštima dešavaju čuda, neznabošci su njegov kovčeg bacilli u more. On je, prema predanju, doplovio do obale Liparskih ostrva, gde ga je dočekao episkop Agaton i sahranio u hramu. Kasnije su njegove mošti prenete u Rim.

 

U našem narodu, ovaj praznik se naziva i Vratoloma, tj.Vrtoloma. Veruje se da Sv. Vartolomej ne oprašta onima koji rade na dan praznika, 24. juna.

 

Običaj je da se na ovaj praznik ne rade teški fizički poslovi, naročito ne oni u poljima oko useva. U nekim delovima zemlje se smatra da, ako radite, postoji mogućnost za poplavu, oluju i grad.

 

molitva na dan svetog vartolomeja je veoma važna
molitva na dan svetog vartolomeja je veoma važnafoto: Chubykin Arkady/Shutterstock

Može se u nekim delovima zemlje i dalje čuti izreka “Smlatiće te kao Vrtoloma prasku”.

 

Deci je, prema verovanju, zabranjeno da se penju na drveće da ne slome vrat. Ženama je zabranjeno da “bućkaju” mleko, a strogo je zabranjeno i kupanje u rekama.

 

Danas bi trebalo da izgovorite molitvu, da se zahvalite i zatražite blagoslov.

 

 

makonda-tracker