stari običaj

STARI običaj koji donosi MNOGO RADOSTI: Šta su PETROVDANSKE LILE i šta simbolizuje njihovo paljenje

0

Petrovdanske lile — običaj

petrovddanske lile pale se uoči velikog praznika petrovdana
petrovddanske lile pale se uoči velikog praznika petrovdanafoto: Andrii Anna photographers/shutterstock

Vernici srpske pravoslavne crkve danas, 12. jula, slave Svete apostole Petra i Pavla, praznik koji je u narodu poznat kako Petrovdan. 

 

Ovim praznikom se završava Petrovski post. Domaćice spremaju tradicionalnu petrovaču s jabukama, od koje zamiriše cela kuća.

 

Stari običaj je i da se na ovaj dan pale petrovdanske lile od sušene kore breze ili trešnje, čime se priziva dobro zdravlje stoke i ljudi.

 

Običaj je nazvan prema predmetima koji se koriste, lilama, bakljama koje obično čine suva kora divlje trešnje pričvršćena na drveni štap, a u nekim krajevima se koriste i stare tkanine. Veruje se da drvo divlje trešnje može da regeneriše koru u toku dve godine.

 

Vuk Stefanović Karadžić u „Srpskom riječniku“ lile definiše kao „ono što se oguli sa brezove ili trešnjove kore kao hartija. Lila ima u sebi smole i može goreti kao luč“.

 

Ovaj običaj najviše se vezuje za zapadnu Srbiju.

 

Mahanjem lilama se tera mrak, nečiste sile, a deca pronalaze poseban doživljaj, stvaraju uspomene i na svoj način obeležavaju veliki praznik. 

 

 

U prvi sumrak, mladi se okupljaju sa lilama, u centru sela i na većim raskrsnicama, a onda kreće vitlanje lilama iznad glave ili ispred lica, uz pesmu, svi zajedno obilaze selo, njive...

 

Pošto se u svakoj igri postoji i pobednik, tako i u ovoj, pobeđuje onaj čija je lila imala najveći plamen ili najduže gorela.

 

Paljenje petrovdanskih lila se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

Lile, lile, dogodine bile!

 

 

makonda-tracker