petrovdanski kolač

Jednostavna poslastica mami na još: Recept za tradicionalnu PETROVAČU koja se topi u ustima

0

Petrovača se sprema i služi na Petrovdan.

Pita sa jabukama
Pita sa jabukamafoto: Shutterestock/algus

Vernici srpske pravoslavne crkve obeležavaju Petrovdan, veliki praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

 

 

Dosta je običaja i verovanja koji su povezani sa ovim datumom, a jedan od njih jeste i pravljenje "Petrovače", posebnog kolača u vidu pite sa jabukama.

 

Petrovača se pravi od istoimene vrste jabuka i služi se upravo na Petrovdan.

 

Ako nemate petrovače, možete da je napravite i od druge vrste jabuka. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka
  • cimet
  • šećer
  • griz
  • ulje


Priprema:

 

Za početak, jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore.

 

Svaku kore poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti od toga da li volite slađe.

 

Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.

 

Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

 

Zatim, nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220C.

makonda-tracker