Petrovača se sprema i služi na Petrovdan.
Vernici srpske pravoslavne crkve obeležavaju Petrovdan, veliki praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Dosta je običaja i verovanja koji su povezani sa ovim datumom, a jedan od njih jeste i pravljenje "Petrovače", posebnog kolača u vidu pite sa jabukama.
Petrovača se pravi od istoimene vrste jabuka i služi se upravo na Petrovdan.
Ako nemate petrovače, možete da je napravite i od druge vrste jabuka.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1,5 kg jabuka
- cimet
- šećer
- griz
- ulje
Priprema:
Za početak, jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore.
Svaku kore poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti od toga da li volite slađe.
Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.
Zatim, nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220C.