icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

veruje se da daju snagu

SPC slavi trojicu svetih mučenika: Ovako glasi molitva za HRABROST i SNAGU

Podeli:


Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete mučenike Evtropija, Kleonika i Vasiliska

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nakon što je Sveti Teodor preminuo u 4. veku, iza njega su u tamnisi ostavili njegovi prijatelji Evtropije, Kleonik i Vasilisk, koji su dugo čekali svoju kaznu. Naime, u toku je bila smena carskog namesnika u gradu Amesiji, a kada je stigao novi — koji je bio još suroviji, zatražio je da se zatočenici izvedu pred njega.


Iako su samo Evtropije i Kleonik bili rođena braća, a Vasilisk njihov prijatelj, sva trojica su se volela kao braća. To su i rekli namesniku i istakli da je njihova vera nedeljiva.


Namesnik je pokušavao da potkupi Evtropija novcem i zvao ga na večeru, što je ovaj obijao rečima iz Psalama:


Blago mužu koji ne ide na savet nečestivih.

 

Sveće, Crkva, Pravoslavni običaji
foto: Daria Dobrovolska/Shutterstock

Nakon što se nijedan nije odrekao vere, Evtropije i Kleonik su razapeti, a Vasilisk posečen mačem.


Veruje se da se u teškim trenucima uznemirenosti valja pomoliti ovoj trojici mučenika i da će oni dati hrabrost i snagu svakome. Reči molitve glase:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.

 

Inicijalizacija u toku...