narodna tradicija

Tačno u ponoć poželite želju – ali samo ovako! Verovanja i običaji za jesenji Krstovdan

0

Srpska pravoslavna crkva 27. septembra obeležava Vozdviženje časnog Krsta, koje se još naziva i (jesenji) Krstovdan.

foto: Lars Kastilan/Shutterstock
foto: Lars Kastilan/Shutterstock

U pitanju je crkveni i narodni praznik kojim se proslavlja trenutak kada je car Konstantin podigao krst u Rimu u čast pobedi nad carom Maksencijem.


Da li se posti na Krstovdan?


Jesenji Krstovdan SPC obeležava uz strog post, odnosno potpunu zabranu konzumiranja namirnica životinjskog porekla, kao i suhojedenje, tj. konzumiranje hrane biljnog porekla bez termičke obrade, osim ukoliko praznik bude tokom vikenda, kada se posti na ulju.


Zbog toga u narodu postoji izreka "Ko se Krstom krsti, za Krstovdan posti".

 

Krst, Crkva, Religija, Vera, Praznik, Isus
foto: Oleg Kopyov/Shutterstock

Verovanja za jesenji Krstovdan


Jedan od omiljenih krstovdanskih običaja jeste izlazak pod nebo tačno u ponoć kako bi se poželela želja. Prema predanju, ona treba da se izgovori naglas, a ukoliko je "bogougodna", biće ispunjena.


U narodu postoji verovanje da se na ovaj praznik zmije povlače i da ih od Krstovdana nema, da se voćka zasađena na taj dan najviše razgrana, kao i da treba brati i osvećivati bosiljak.

 

Sveće, Crkva, Pravoslavni običaji
foto: Daria Dobrovolska/Shutterstock

Mnogi veruju i da vremenske prilike najavljuju kakav će biti period pred nama. Tako se, ukoliko je na Krstovdan oblačno, veruje da će zima biti snežna, a ako je suvo, pred nam sušna godina. Tiha kiša najavljuje, veruje se, blažu zimu, a grmljavina plodnu godinu.


Ljudi koji su rođeni na Krstovdan nose, prema narodnom verovanju, na leđima senku Časnog krsta i pred Bogom posebno odgovaraju.

 

 

makonda-tracker