običaji i verovanja

Sutra slavimo Petrovdan: Ni slučajno ne zaboravite da uberete cvet i...

0

Pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se uvek slavi 12. jula, kada se i završava Petrovski post. Ipak, kako ove godine pada u sredu, slavi se posno

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sveti apostol Petar, brat Andreja prvozvanog i prvi biskup Rima, po rođenju je dobio ime Simeon, a Petrom ga je prvi nazvao Isus Hrist. Bio je jedan od prvih učenika koji je prepoznao Isusa.

 

Nakon silaska Svetog Duha, Petar postaje jedan od najvećih propovednika hrišćanstva i nakon samo jedne iskrene i produhovljene besede u Jerusalimu uspeva da u hriščanstvo prevede tri hiljade duša.

 

Postoji verovanje da je njegova isceliteljska snaga bila toliko jaka da su od teških bolesti bili izlečeni i oni preko kojih samo pređe njegova senka.

 

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona.

 

Pogubljen je tako što je razapet na krst, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

 

Počeo je Petrovdanski post: Pravila koja se moraju poštovati sve do Petrovdana

 

Uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati.

Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umreće.

 

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

 

Nastavak na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker