devojački praznik

Slavimo Ivanjdan: Ispoštujte JEDAN OBIČAJ i doneće vam SREĆU I BLAGOSTANJE u porodicu i dom

0

Na današnji dan proslavlja se veliki praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja

foto: Shutterstock / ju_see
foto: Shutterstock / ju_see

Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika „roždestva“ koje slavi SPC, pored Božića praznika Rođenja Isusa Hrista i Male gospojine, praznika Rođenja Presvete Bogorodice.

 

Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista pa se u pravoslavnoj crkvi na Ivanjdan, pored susreta Bogorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja, pominje i potonje rođenje Isusovo.

 

 

Prema Jevanđelju po Luki, Bogorodica je posle Blagovesti posetila svoju blisku rođaku Jelisavetu i saopštila joj da će roditi sina.

 

U Četvorojevanđelju je zapisano takođe da je rođenjem Jovanovim ispunjeno proročanstvo anđela o daru Božjem Zahariju i Jelisaveti koji su u dubokoj starosti dobili potomstvo.

 

Za ovaj veliki pravoslavni praznik vezuje se veliki broj običaja, a mnogi ga drugačije nazivaju i  "devojački praznik" zbog brojnih običaja i rituala koji su posvećeni mladim devojkama i ženama.

 

Pravoslavlje, Pravoslavni običaji, Molitva, Crkva, Hrišćanka
foto: Vadiar/Shutterstock

 

Postoje stari rituali na Ivanjdan vezani za ljubav. Običaj je da devojka isplete venac od cveća i da kroz njega pogleda momka koji joj se dopada.

 

Još jedno verovanje kaže da devojka treba da ubere cveće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu. Ukoliko cveće ujutru bude i dalje sveže i lepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cveće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi.

 

Veruje se da ovaj dan toliko dugo traje, da se sunce čak tri puta zaustavi.

Ivanjdan je duboko utkan u srpsku tradiciju, a običaji se praktikuju čak i u gradskim sredinama. 

 

 

Jedan od najučestalijih je pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, koji se stavlja na kapije u ulazna vrata, i koji se čuvaju do narednog Ivanjdana.

 

Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke - sredine leta i da se time "ovenčala".

 

U zavisnosti od kraja do kraja tu je još čitav niz rituala. Jedan koji zaokuplja posebnu pažnju jeste i običaj i da se kroz vence od upletene jovanove trave na Ivanjdan provlače žene koje nemaju decu, a žele ih.

 

crkva, molitva, praznik, hrišćanstvo, hrišćanka
foto: Profimedia

 

Onda se potom sve kupaju u reci kako bi voda odnela urok ili bolest, a ako je žena imala nekoliko pobačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje imaju ime Stana ili Stanka uzimaju strukove trave i prave svoj venac sa kojim se kupaju u reci.

 

U nekim delovima Srbije postoji verovanje i da devojke koje nisu udate danas treba da u saksiji posade malo žita koje će pogledati 12. jula, na Petrovdan. Ukoliko su klice kao prstenovi, to znači da će se na jesen sigurno udati.

 

 

Takođe, rasprostranjeno je mišljenje da se na današnji dan može videti lik budućeg bračnog partnera – suđenika.

 

Naime, u poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik.

 

Ivanjdan je česta slava, pa danas možete da posetite prijatelje i porodicu koji proslavljaju ovaj dan i da uživate u priću, hrani i dobrom druženju.

 

 

makonda-tracker