stari su vekovima

Šta ako padne kiša i šta MORA da se nađe na trpezi? Ova verovanja i običaji vezuju se za Đurđevdan već vekovima (RECEPT)

0

Otkrivamo vam neke od najzanimljivijih đurđevdanskih običaja i recept za staro balkansko jelo koje se tradicionalno priprema za ovaj praznik

foto: kurir tv
foto: kurir tv

Đurđevdan je jedan od većih hrišćanskih i narodnih praznika, kojim se slavi Sveti Đorđe, a praznuju ga i pravoslavci — kao krsnu slavu — i katolici — kao imendan. U našoj zemlji toliko ljudi slavi Đurđevdan, da je ova slava na drugom mestu u Srbiji po učestalosti, odnosno prva u Republici Srpskoj.


Đurđevdan je praznik s mnogo običaja koji prizivaju zdravlje i plodnost, kako na sam dan praznika, tako i uoči njega.

 

Često su u pitanju običaji i rituali nastali još u pagansko doba, koji su se održali jer je Sveti Đorđe zauzeo mesto starog srpskog i slovenskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

 

Đurđevdan
foto: Profimedia

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – da će biti plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša – da će leto biti sušno. Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.


Postoji verovanje da je Đurđevdan idealan za izvođenje rituala kojima se skidaju čini, tera crna magije i otklanjaju uroci nabačeni tokom prethodnih pet meseci. U tu svrhu najčešće se izvodi "ritualno umivanje": oko posude u kojoj se farbalo prvo uskršnje jaje (crveno, naravno), obmotaju se stručci kukureka, omana i ljošćana, a potom se u nju naspe voda i ostavi da prenoći na kućnom pragu ili pored neke biljke, tako da se zorom u nju slije i rosa.

 

Đurđevdan
foto: Profimedia

Tom vodom se na Đurđevdan umivaju svi ukućani da bi sa sebe "skinuli čini", uz misao da dobro pobeđuje zlo. Takođe, uoči slave, ispred kuće treba ostaviti dva-tri stručka omana, pa ih, kad se narose, uneti u sobu i okačiti da se suše. Osušena biljka kasnije se koristi prilikom izvođenja raznih ljubavnih rituala, a veruje se i da čudesnu moć ima i bosiljak koji je u noći pred Đurđevdan pokupio rosu.


Na Đurđevdan se na našim prostorima često sprema kapama, odnosno jelo od spanaća i jagnjetine.


Đurđevdanska kapama

 

jagnjeća kapama
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kilogram spanaća
  • 1 jagnjeći but
  • 1 kašika suvog začina
  • 2 veze mladog luka
  • 1 struk praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike slatke mlevene paprike
  • 3 kašike ulja
  • so, biber i brašno po potrebi

 

Priprema


Isecite meso na manje delove, začinite suvim začinom i pospite brašnom. Propržite meso na dobro zagrejanom ulju, pa ga ostavite sa strane. Zatim proprižite luk, pa dodajte mlevenu papriku i nalijte malo vode. U to stavite meso, promešajte, pa dolijte vodu dobro ogrezne.


Potom dodajte sitno seckan beli luk, začinite i kad proključa, ostavite da se krčka na tihoj do srednjoj vatri oko sat i po vremena, sve dok meso ne bude lepo mekano. Dolivajte vodu po potrebi. Potom dodajte praziluk seckan na kolutiće i ostavite da se krčka 15-ak minuta, pa dodajte sitno seckan spanać.
Poslužite uz kiselo mleko ili jogurt.
 

 

 

makonda-tracker