ispoštujte običaje

Najstariji običaji za Vidovdan: Da bi vas pratila sreća, jedna stvar je obavezna

0

Pravoslavni vernici proslavljaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika - Vidovdan

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine 28. juna slave Vidovdan. Na ovaj dan, prema starim verovanjima, treba uraditi neke stvari kako bi nas pratila sreća tokom cele godine.

 

Vidovdan obiluje mnogim narodnim običajima koji se razlikuju od mesta do mesta, od dela Srbije do dela Srbije.

 

Ipak, postoje oni koji su isti u svim krajevima naše zemlje.

 

devojka, žena, Vidovdan, polje, Polje, Cveće
foto: Shutterstock

 

Vidovdan je dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka, vidovčica…

 

U nekim krajevima Šumadije vidovčica, trava sićušnog prelepog svetlocrvenog cveta, brana je zorom, pre sunca, a u drugim krajevima – s večeri. Obično to rade devojke – udavače i potapaju je u vodu, pa se ujutru svi umivaju radi očnog vida – da ih preko godine ne bi bolele oči.

 

U mnogim krajevima se, ipak, pre svanuća, ruke prodenu kroz travu radi zahvatanja vide rose i umivanja očiju.

 

 

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima starostavnim, ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana valja i okusiti zrelo voće.

 

Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje. Prethodno se poškropeći po očima vodom u kojoj je odležala trava vidovčica, mlađe žene i devojke uzvikuju:

"Vidi, Vido kako pletem", "Vidi, Vido kako vezem", "Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja videla, to rukama i stvorila".

U Šumadiji i još nekim krajevima bio je običaj i da se na Vidovdan iznose stvari iz kuće da se "provetre radi moljaca". Iznošene su i tapije i obligacije da bi se razgledale i provetrile. U Kačeru podno Rudnika na Vidovdan su iznošene i kese s novcem – da se vidi i izbroji.

 

Na Vidovdan je bilo, a ponegde ih još ima, i dosta gatanja devojačkih radi brze i srećne udaje.

 

Vidovdan
foto: Profimedia

 

Tako je u okolini Vlasenice bio običaj da devojke, ubravši vidove trave, naliju vode u lonac koji su kupile bez pogađanja, uzmu malo soli, hleba, detelinu sa četiri lista i jednu tkanicu koju prebace preko lonca i pred spavanje prozbore:

 

- Sveti Vide i vidova travo otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga. Ako je daleko – evo mu detelina od četiri krila neka k meni doleti, ako je gladan – evo mu soli i hleba neka se najede, ako je žedan – evo mu vode neka se napije, ako ne može preko vode preći – evo mu ćuprije (tkanice) neka pređe!

 

 

U nekim krajevima devojke su tražile vidu travu i stavljale je pred spavanje pod glavu da im se đuvegija "prikaže". "Kog momka koja uoči Vidovadana usni, za njega će i poći".

 

 

makonda-tracker