nije samo školska slava

Ne oblači se CRVENO, a poželjno je ono što je zabranjeno drugim praznicima: Običaji i verovanja za dan Svetog Save

0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Savu, jednog od najvažnijih ljudi kako u istoriji naše zemlje, tako i u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

foto: Nebojša Mandić, Kurir
foto: Nebojša Mandić, Kurir

Rođen 1169. kao Rastko, treći sin velikog župana Stefana Nemanje, vrlo mlad je shvatio da je crkva njegova budućnost, pa se zamonašio 1192. godine na Svetoj Gori. U istorijskim izvorima stoji da se posle 16 godina vratio kući da bi pomirio zavađenu braću Stefana i Vukana, a nadaleko je bio poznat po prosvećivanju srpskog naroda, pisanju značajnih dela... Najznačajniji podvig Svetog Save je to što je u Nikeji 1219. izdejstvovao samostalnost srpske crkve, pa je bio prvi srpski arhiepiskop.

 

Ovaj svetac zaštitnik je prosvetara, apotekara i tvorac zakonodavstva, a u Srbiji se danas slavi i kao krsna i kao školska slava i obično se u osnovnim i srednjim školama održavaju priredbe.


Preminuo je 25. januara 1236. godine u Trnovu, nakon povratka s hodočašća u Jerusalim, a vest o njegovoj smrti stigla je u Srbiju dva dana kasnije, zbog čega se Sveti Sava slavi 27. januara. Zbog jakog kulta Svetog Save u narodu, turski Sinan paša je 1594. godine spalio njegove mošti na Vračaru, ali ovaj čin nije uspeo da ugasi poštovanje prema svecu.

 

Sveti Sava, Hram Svetog Save
foto: Shutterstock

Običaji i verovanja za Svetog Savu

 

 

  • Na dan Svetog Save slavi se svečano. U nekim delovima Srbije vernici, naročito oni čija je ovo krsna slava, poste sedam dana pre praznika.

 

  • U Vojvodini je običaj da se na dan Sv. Save prave perece ― posne, ako Savindan "pada" u sredu ili petak, a mrsne ako je nekog drugog dana. Ovaj običaj nastao je u znak zahvalnosti svecu što im je olakšao mlevenje žita, a u prošlosti su se perece nosile u crkvu i tamo delile deci.

 

  • Iako je crveno slovo, na Svetog Savu je dozvoljeno i poželjno raditi kućne poslove. Običaj potiče od toga što se u prošlosti stoka puštala sama na ispašu, a domaćini i domaćice su koristili priliku da završe šta moraju po kući. Zbog toga je, štaviše, poželjno i veliko spremanje!

 

  • Veruje se da grmljavina na Savindan najavljuje važne, prelomne događaje, moguće i negativni jer zimi uglavnom ne grmi.

 

  • S druge strane, postoji verovanje sunčan dan Svetog Save donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

 

  • Na ovaj praznik se ne nosi crvena boja jer se ranije verovalo da boja krvi privlači vukove.

 

  • Običaj je da se ne oštre noževi, britve ni drugi alati.

 

 

makonda-tracker