osvetničko izdanje

3 godine je čekala idealnu priliku da je obuče: Haljina princeze Dajane kojom je prekršila protokol i ušla u istoriju

0

Dva su razloga zašto je ovo izdanje princeze od Velsa ostalo zapaženo.

Princeza Dajana je bila poznata kao ikona stila.
Princeza Dajana je bila poznata kao ikona stila.foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Malo je odevnih komada koji su dobili istorijsku važnost zbog svog postojanja i situacije u kojoj su se nosili. 

 

A ovaj je jedan od njih.

 

Princeza Dajana je bila poznata kao ikona stila koja je plenila pažnjom gde god se poajvi i šta go da obuče.

 

Međutim, haljina koju je obukla jednog dana 1994. godine je postala kultna iz dva razloga: prvo jer je ostavila zadivljujuć utisak na sve, a drugo zbog okolnosti u kojima se nosila.

Istog dana, princ od Velsa je u dokumentarcu koji se prikazivao na televiziji priznao da je supruzi bio neveran i da ju je varao sa Kamilom Parker Bouls.

 

 A onda je princeza od Velsa promenila mišljenje i uprkos tome što je bilo naznaka da će za galeriju Serpentine nositi haljinu koju potpisuje Valentino, obukla izazovnu crnu svilenu mini-haljinu golih ramena, sa dubokim dekolteom i golim leđima, koja je pratila liniju njenog tela.

 

Uz ovu haljinu, princeza od Velsa je obula crne salonke i ponela crnu pismo tašnu, a nezapažena nije ostala ni upečatljiva ogrlica.

Interesantno je da je ovu haljinu grčke dizajnerke Kristine Stambolijan, princeza Dajana naručila još u septembru 1991. godine mnogo pre nego što je razdor sa njenim suprugom, princom Čarlsom kulminirao. 

 

Tokom šopinga u radnji grčke dizajnere, Dajana je odabrala nekoliko komada i rekla Kristini:

 

- Želim posebnu haljinu za posebnu priliku. Nije važno da li je kratka ili duga. Mora da bude nešto posebno- 

 

Iako je nosila određeni modni rizik, odlučili su da haljina bude crna, a onda su dve krojačice napravile ručno šivenu haljinu sa koketnim mini-šlepom koja je tri godine čekala u Dajaninom garderoberu pravu priliku. 

I dočekala je! Nakon što je njen suprug javno priznao da ju je varao, odlučila je da izgleda kao milion dolara i obuče nešto što će kasnije postati "osvetnička haljina".

 

Ovo Dajanino izdanje je izazvalo pometnju, jer nije predstavljala haljinu prikladnu za princezu, a sa druge strane iako je prekršila kraljevski protokol, bila je nepovratno elegantna i očaravajuća. 

 

Do tada nismo mogli da je vidimo u kratkim večernjim izdanjima, a uz to, poznato je da se crna boja kraljevska porodica rezerviše obično za dane žalosti i sahrane. 

Tako da je povezivanje osvetničke haljine sa žaljenjem za Dajaninim i Čarlsovim brakom jedan mogući način. 

 

 - Postao je to prilično simboličan trenutak u kojem ona bira da nosi crno i to predstavlja smrt braka, udaljavanje iz palate, a zatim ponovno rođenje ove nezavisne žene - objasni je jednom prilikom saradnik kostimografa Sidoni Roberts koji je sarađivao na seriji "Kruna". 

 

 

makonda-tracker