kao iz sna

"Smešno je što se toliko priča o JEDNOJ HALJINI!" Bajkovita kreacija kojom je Gvinet Paltrou promenila istoriju mode

0

U to vreme, roze boja bila je rezervisana za devojčice, a lepa glumica pokazala je da nju i te kako mogu da nose i žene.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada je Gvinet Paltrou sada već davne 1999. godine stala na crveni tepih ispred čuvenog "Paviljona Doroti Čendler" u Los Anđelesu, svima je zastao dah.

 

Tada dvadesetsedmogodišnjakinja, Gvinet je bila među nominovanima za nagradu Oskar za najbolju žensku ulogu, za njenu Vajolu u "Zaljubljenom Šekspiru", a uz to je bila i glavni favorit. Ovo je bio veliki trenutak u njenoj karijeri, a iako je bila vrlo uzbuđena, Gvinet nije previše razmišljala o onome o čemu većina najviše brine pre odlaska na dodelu najčuvenijih filmskih nagrada na svetu — odeći.

 

Kada bih samo razmišljala o tome koliko ljudi pričaju o nečemu toliko smešnom kao što je haljina, to bi moglo da me parališe i spreči me da uopšte izađem iz kuće — priznala je kasnije glumica. — Zato sam sve to "isključila" i obukla ono za šta sam mislila da je lepo.


Iako mnogi mesecima pre dodele Oskara znaju šta će obući za crveni tepih, Gvinet Paltrou je samo nekoliko dana pre ceremonije otišla u prostorije modne kuće Ralph Lauren, budući da nije imala stilistu. Posmatrala je prelepe skupocene modele i sve te već viđene toalete i odlučila se za, za to vreme vrlo neobičnu, roze haljinu.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


U pitanju je kreacija balskog kroja koja ima gornji deo nalik na korset, koji je potom prekrojen. Ona ima tanke bretele, od kukova se širi i pada do poda postepeno ose šireći, a ima i poluprovidnu maramu, kojom je prekrila ruke. Jednostavan dizajn i taft — mislila je da je to sasvim dovoljno, u kombinaciji sa svetloroze nijansom koja podseća na žvaku.

 

Uz to je ponela skupocenu ogrlicu, narukvicu i minđuše juvelirske kuće Harry Winston, čija je vrednost iznosila oko 160.000 dolara, a sve je bilo poklon njenog oca Brusa. Glumica Blit Dener, Gvinetina majka, nije bila oduševljena ovim izborom, ali je Paltrouova bila neumoljiva.

 

Gvinet Paltrou
foto: LUCY NICHOLSON / AFP / Profimedia

Gvinet nije želela da izgleda previše napadno, niti da joj odeća nameće prevelili pritisak, već samo da izgleda lepo. U tome je definitivno uspela, ali ne samo to nego je haljina koju je odabrala postala kultna i promenila tok mode.
Gvinet je u njoj ponosno pozirala čitave večeri i na kraju podigla Oskara i odnela pobedu nad iskusnijim koleginicama.


Modni kritičari bili su podeljeni zbog njenog izbora toalete — neki su naglasili da ona nije u korak s najnovijim trendovima, neki su je nazivali "barbikom umotanom u saten", neki su smatrali da je Gvinet došla da pošalje poruku da se ženstvenost vraća na velika vrata.


Vlasnik butika koji prodaje odeću za tinejdžere u Konektikatu kasnije je primetio da je Gvinet boju za devojčice pretvorila u boju za žene.

 

Gvinet Paltrou
foto: VINCE BUCCI/AFP/Profimedia

Godinu dana ranije, ne bih ni pogledao ništa ružičasto. To bi me podsetilo na moje mušterije u vreme kad su bile devojčice, a Paltrouova je učinila da ova boja postane kul — rekao je i otkrio da je te godine zabeležen ogroman porast prodaje pink haljina za matursko veče, kao i kopija skupocenih toaleta poznatih.


I u godinama koje su usledile, roze haljina Gvinet Paltrou ostala je jedna od ikoničnih i najčešće pominjanih kreacija s dodele Oskara. Ono što je posebno simpatično jeste to što bismo uskoro mogli ponovo da je vidimo — glumica čuva sve svoje haljine s nadom da će i njena ćerka Epl jednog dana obući, a najviše očekuje baš čuvene roze modne bajke.


Možda će je nositi na maturskoj večeri i prekrojiti — izrazila je Gvinet nadu jednom prilikom.

 

 

makonda-tracker