+ koliko često treba prati kosu?

Koju grešku svi pravimo prilikom PRANJA KOSE? Ako pratite "pravilo 38", frizura će uvek izgledati BESPREKORNO

1

Koliko često treba da peremo kosu?

Ova greška koju pravimo kad peremo kosu može da nas košta lepe i negovane kose.
Ova greška koju pravimo kad peremo kosu može da nas košta lepe i negovane kose.foto: Shutterstock/TORWAISTUDIO

Izgled naše kose mnogo može da formira nečiji utisak o nama. A istina je da većina žena dele istu frustraciju: da im je kosa suva, nezdrava i često slepljena.

 

Stručnjakinja za kosu Nikol Peti tvrdi da jednu grešku pravimo na svakodnevnoj bazi, a košta nas željenog izgleda.

 

U pitanju je temperatura na kojoj peremo kosu.

 

- Iako topla voda može da da bude korisna za pomoć proizvodima da dospeju duboko u kosu, ona takođe spira sa kose njena prirodna ulja, prouzrokujući suvoću i prekomernu proizvodnju "ulja" da bi se nadoknadilo dehidrirano vlasište i dlake - rekla je ona nedavno za Mirror.

 

- Ovo može da izazove perutanje vlasišta i svrab, što rezultira suvim i okrzalim pramenovima i dovodi do lomljenja kose - nastavila je ona.

 

Nikol ima jednostavan savet za sve nas:

 

- Umesto toga, isperite kosu mlakom vodom da biste sačuvali prirodna ulja u kosi i zadržali vlažnost. Perite kosu vodom koja nije toplija od 38 stepeni Celzijusa da biste smanjili perut i pomogli da vaša kosa izgleda sjajnije, jer hladnija voda pomaže da se zanoktica kose zatvori i zadrži vlagu.

 

Ali nije samo temperatura ono što grešimo, već postoji još jedan ključni faktor koji bi mogao da ošteti našu kosu.

 

  • Koliko često treba prati kosu?

 

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće jeste koliko često treba da peremo kosu.

 

Postoji dosta oprečnih mišljenja, pa tako mnogi tvrde da je previše pranja apsoluno "ne, ne";dok drugi kažu da je važno da se izbaci sva ta masnoća i prljavština.

Koliko često treba prati kosu ako želimo negovan izgled?
Koliko često treba prati kosu ako želimo negovan izgled?foto: Shutterstock/Pixel-Shot

- Učestalost pranja kose zavisi od vašeg tipa kose i načina života, ali prekomerno pranje je uobičajena greška koja može oštetiti vašu kosu - odlučna je Nikol.

 

- Prekomerno pranje može ukloniti prirodna ulja i osušiti vaše pramene, ostavljajući ih sklonim lomljenju i stanjivanju, prigušujući prirodni sjaj i povećavajući lučenje ulja kako bi se nadoknadila izgubljena vlaga i brže skidala boja kose -


- Kao opšte pravilo, trebalo bi da izbegavate pranje kose više od 2-3 puta nedeljno - kaže Nikol i dodaje da kosa koja se brzo masti može da ukazuje upravo na to da je preterano često perete. 
 

- Ako je to slučaj, pokušajte da produžite period između dva pranja tretiranjem kose suvim šamponom i izbegavajte upotrebu sastojaka kao što su sulfati, parabeni i alkohol - dodaje ona.

 

makonda-tracker