VAŽNO JE

Kako da zaštitite kosu od hlora i sunca? Stručnjak dao savet kako da dlaka ostane zdrava i nakon letnje sezone

0

Tokom letnje sezone si govore o tome da moramo da štitimo kožu od sunca, a retko ko se osvrne na kosu. Ipak, i ona je podjednako, ako ne i više izložena štetnom zračenju, a i uticaju koji voda ima na nju
 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko želite da vam kosa ostane zdrava potrebno je da uradite neke stvari kako biste je na neki način zaštitili i sačuvali. Pogubna kombinacija za kosu jeste sunce i hlor iz bazena.

 

Oni isušuju dlaku, usled čega dolazi do pucanja i listanja dlake, a to ni jedna žena ne želi. Ako se dlaka isuši i ispuca, tu spasa nema, jedino šišanje može da pomogne.

 

 

Ako ne želite da vam kosa strada tokom letnjih meseci evo šta treba da uradite

Pre kupanja nanesite ulje na kosu

 

Stručnjak za kosu, Džastin Anderson, kaže da je kosu potrebno zaštiti pre nego što uđete u vodu. Prema vašem tipu kose pronađite odgovarajuće ulje, a potom ga pre nego što uđete u vodu nanesite na celu dužinu dlake.

Ukoliko nemate ulje, ono što je obavezno je da je isperete vodom sa tuša, bez obzira da li ste se kupali u bazenu ili u moru.

 

Hlor i so isušuju dlaku, boja gubi svoj intenzitet, pramenovi mogu da promene boju.

 

Zdrava kosa
Zdrava kosa foto: Juta/Shutterstock

 

- Vaša kosa će prvo apsorbovati ulje ili slatku vodu, minimizirajući količinu hlora ili slane vode koju naknadno kosa upija - objašnjava Anderson.


Dodatna nega pred spavanje

 

Kada ste na moru ili bazenu vaša kosa je izložena sunčevim zracima, koji imaju veoma loš uticaj na nju. Kada na to dodate i sve druge hemijske supstance koje se nalaze u bazenima to je zaista pravi horor za vašu kosu. Ipak, to ne znači da ne treba da uživate u svemu što leto nudi, već da je potrebno da joj obezbedite dodatnu negu.

 

 

Kada se vratite kući obavezno kosu operite šampomon i dobro isperite hlor ili so. Nakon što izađete iz kupatila nanesite na nju i balzam koji se ne ispira. Kada se malo prosuši na nju nanesite hidrantno ulje, uvijte je u peškir i ostavite da se osuši.

 

Takođe, nije loše iskoristiti i neki od hranljivih seruma za vlasište. Oni će razmrsiti kosu, ali će i ishraniti kožu glave, pa će ona biti zdrava i vaša kosa neće patiti.

 

 

makonda-tracker