oprez

BEZ OVIH TRIKOVA NI SLUČAJNO NA SUNČANJE! 5 načina da zaštitite kosu od uticaja sunčevih zraka

0

Pored mazanja kože kako biste je sačuvali od štetnog uticaja UV zračenja, važno je da pobrinuti se i za kosu, koja u letnjim mesecima gubi čvrstinu, elastičnost, intenzitet boje...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U zaštiti kose od šettnog uticaja sunčeve svetlosti biće vam korisni ovi jednostavni trikovi.

 

1. Ispirajte kosu hladnom vodom


Za kožu je veoma važno da se vruća i hladna voda smenjuju prilikom tuširanja, a nešto slično važi i za pranje kose! Nakon što je operete, poželjno bi bilo da je isperete hladnom vodom jer će ona zatvoriti kutikulu vlasi.

 

 

2. Ne perite je prečesto

 

Što češće peremo kosu ― to će ona brže gubiti svežinu i punoću boje. Ako to činite svaki ili svaki drugi dan, pokušajte da odložite pranje makar za jedan, tj. da napravite pauzu od pranja onoliko koliko je to moguće. U međuvremenu možete koristiti šampon za suvo pranje kako bi kosa izgledala čistije.

 

3. Zaštitite kosu pre plivanja


Bez obzira na to hoćete li spas od vrućina tražiti u moru ili u bazenu, morati biti spremni na to da će slana voda ili hlor neminovno ― i negativno ― uticati na vašu kosu. Kako biste joj pružili adekvatnu zaštitu, pripremite je za stres koji joj plivanje nanosi. Namažite kokosovo ulje ili poprskajte kosu regeneratorom ili makar balzamom i time ćete vlasima pružiti još jedan sloj zaštite, pa kosa neće tako lako apsorbovati so ili hlor.

 

sunčanje, plaža, leto, kosa, lepota, sreća
foto: Shutterstock

4. Pažljivo birajte proizvode za negu

 

Svaki preparat za negu i održavanje higijene kose i skalpa koji koristimo ima svoju varijantu za farbane vlasi, pa uvek radije birajte njih. Oni, naime, sadrže supstance koji usporavaju proces izbleđivanja boje, štite dlaku od dima, zagađenja i — najvećeg letnjeg neprijatelja kose — UV zraka.

 

5. Ne zaboravite prirodna sredstva


Mnogo je domaćih preparata koji pomažu, a najčešće se koristi jabukovo sirće.

 

Jedan od trikova koji se najčešće preporučuju jeste kupka za kosu: u flašu od dva litra sipajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i dobili ste kiseli preparat koji pruža dlaci dodatnu zaštitu i, što je najvažnije, snažno deluje. 

 

Još jedan sjajan način da zaštitite svoje vlasi jeste da pomešate dve kašike kokosovog ulja s jednim jajetom i dvema kašikama susamovog ulja, nanesete ovu smesu na suvu kosu, preko stavite kesu, pa vruć peškir i držite ovu masku 15 minuta. Zatim na masku dodajte šampon, dobro utrljajte, pa isperite i potom nastavite s uobičajenim pranjem kose.

 

 

makonda-tracker