obavezno probajte

KAKO DO GUŠĆE I BUJNIJE KOSE? 5 besplatnih trikova koji će vam pomoći da se izborite s opadanjem vlasi posle kovida

0

Jedna od posledica virusa korona i višemesečno opadanje kose u većoj količini nego ranije

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Veliki broj pacijenata prijavio je gubitak i proređivanje kose nakon preležane infekcije kovid-19, a stručnjaci veruju da do ovog stanja dovode fizički i emocionalni stres do kojih dovodi tokom bolesti. U pitanju je telogen eflijum, inače najčešći tip opadanja kose kod žena, koji se obično dešava nakon nekih stresnih dogažaja u životu. Štaviše, prema nekim istraživanjima čak 30 odsto pacijenata koji su preležali virus korona iskusili gubitak kose, a lekari preporučuju da se obavezno prekontroliše kompletna krvna slike i da se urade biohemijske analize radi daljeg istraživanja.


Ipak, ukoliko ste dobro opšteg zdravlja i vašem vlasištu je potrebna samo mala pomoć da se obnovi, postoje sitnice kojima svakodnevno možete radi na tome da na vašoj glavi ponovo zasija gusta i bujna kosa.

 

 

Neka kosa bude hidrirana


Kada su u pitanju nega kože i kose, vlažnost je jedna od prvih zapovesti! Najbolje od svega jeste to što vam ne treba čak ni mnogo skupih preparata — u bočicu s prskalicom sipajte vodu pomešanu sa sokom aloe vere i svakog dana prskajte po kosi kad god imate priliku.


Eliminišite stres


Jedno od najvažnijih pravila zdravog života je svakako i najteže sprovesti u delo. Dobro je poznato koliko stres negativno utiče na sveukupno zdravlje, pa se potrudite lakše prevaziđete stresne situacije i tako spasite i svoj organizam i lepotu svoje kose.

 

zaštitna maska
foto: Profimedia

Dodajte pirinčanu vodu u svoju nogu


Proteklih godina sve je omiljeniji recept naših baka koji potiče iz japanske tradicije yu-su-ru, u okviru koje su vekovima žene u Japanu koristile pirinčanu vodu ne bi li ojačale svoju tanku dlaku i pospešile njen rast. Kako se ona priprema i koristi, saznajte OVDE.


Koristite prirodna ulja


Pored adekvatnih proizvoda za gušću kosu, obavezno probajte i neki od prirodnih preparata koji su se tokom godina, decenija, pa čak i vekova pokazali kao recept koji daje rezultat!


Jedno od najpopurnijih takvih sredstava je ulje geranijuma, koje na koren vlasi deluje tako što ga jača, stimuliše rast nove dlake, a uz to reguliše proizvodnju sebuma pa pomaže kod suve kose i kože glave, ali i ako su vam kosa i koža premasni! OVDE možete pronaći recept za pripremu i primenu ulja geranijuma.


Pažljivo s peškirom


Kada nakon kose upijate višak vode s vlasi peškirom, nemojte trljati kosu i tako agresivno tretirati dlaku već nežnim pokretima stiskajte kosu peškirom kako je ne biste dodatno kidali. Uz to, umesto grubog i hrapavog peškira opredelite se za mekaniji od mikrofibera ili pamuka.

 

 

makonda-tracker