sasvim drugačija

Našminkana, isfenirana i u cvetnom dezenu: Transformacija alžirske bokserke Iman Helif posle Olimpijskih igara

0

U ringu osvajačici zlatne medalje na OI nisu potrebni ni šminka ni frizura, a ona je sada pokazala kako izgleda kada se dotera nakon sportskih uspeha.

Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama
Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igramafoto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Alžirska bokserka Iman Helif jedna je od sportista koji su obeležili nedavno završene 33. Olimpijske igre, a osvajačica zlatne medalje našla se u žiži javnosti iz razloga koji nemaju veze sa sportom.


O njenom polu, nivou testosterona i hromozomima se spekulisalo danima na društvenim mrežama, pojedine poznate ličnosti širile su glasine da je ona zapravo rođena kao muškarac, a olimpijka je zbog svega odlučila da podnese tužbu zbog nasilja na internetu.


Po povratku u Alžir nakon Olimpijskih igara, Iman je heroina nacije, a njeni sunarodnici joj na društvenim mrežama čestitaju i na medalji i na snazi da ostane pribrana i fokusirana na takmičenje.

Među onima koji su javno izrazili divljenje Iman Helif je i kozmetički salon Beauty Code, s kojim bokserka sarađuje, a oni su na Instagramu podelili snimak sportistkinje uz emotivnu poruku o njenoj istrajnosti i jedinstvenosti.

 


Da bi osvojila medalju, nije imala vremena za gubljenje u kozmetičkim salonima ili u kupovini. Nikada nije osećala potrebu da se povinuje standardima kako bi pokazala ko je – navodi se u objavi ovog salona koju je podelila olimpijka.


Iman, doterujući se, nije nastojala da promeni svoj izgled kako bi se uklopila u kalupe u koje svet želi da nas zarobi – navodi se. – Njena poruka je mnogo dublja – odeća ne čini čoveka, a izgled ne otkriva njegovu suštinu. Može da bude ženstvena i elegantna kada to poželi, ali u ringu joj nisu neophodni ni ukrasi ni štikle. Potrebni su strategija, snaga i udarac, što je suština njene ličnosti.

 

Iman Helif posle Olimpijskih igara
Iman Helif posle Olimpijskih igarafoto: beauty.code.officiel/Instagram

Kao što brkovi ne definišu muškarca, jer ih imaju i bube, tako ni haljine ekstenzije u kosi i šminka ne definišu ženu – ističe se u ovom tekstu. – Nisu sve staze mesto zta prave, strastvene sportistkinje kao što je Iman Helif.

 

Italijanka nam je pokazala da se u ringu mogu naći i oni koji plaču u školskom dvorištu, oni koji izmišljaju laži da bi ukrali od drugih. Iman je lepa, ne zato što se danas doterala, već zato što je negovana.


Pomenuta Italijanka je bokserka Anđela Karini, koja je posle 46 sekunde povukla iz meča protiv Iman Helif, što je i pokrenulo negativnu reakciju javnosti na internetu.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Na društvenim mrežama su se odmah proširile lažne tvrdnje da je Iman Heli transrodna osoba ili muškarac, što je Međunarodni olimpijski komitet osudio i ocenio kao dezinformacije. Kako je bokserka istakla u svojoj tužbi koju je podnela poslednjeg dana Olimpijskih igara u Parizu, širenje zabluda o njoj "šteti ljudskom dostojanstvu".

 

BONUS VIDEO

Eksperti o OI

 

makonda-tracker