komadić istorije

U čemu je sahranjena Merilin Monro? Nosila je najlepše haljine 20. veka, a kućna pomoćnica je rešila – ova je za večnost

0

Legendarna glumica bila je muza modnih dizajnera i jedan od najvećih fenomena u istoriji pop kulture, a njen život i karijeru obeležilo je nekoliko čuvenih kreacija. Međutim, jedna manje zapažena je ona u kojoj je ispraćena na večni počinak

Merilin Monro nedugo pre smrti
Merilin Monro nedugo pre smrtifoto: Michael Doyle / BNPS / Profimedia

Filmska diva Merilin Monro, jedna od najvećih zvezda u istoriji pop kulture, bila je glavna diva svog vremena, žena koja je na svakom koraku oduševljavala talentom, lepotom i harizmom.


Pomagao je njenom imidžu zavodnice i njen stil, čije su glavno obeležje bile elegantne haljine koje laskaju figuri. Isticale su obline, dekolte, njenu slobodnu prirodu i nagoveštavale novu eru filmskih zvezda.


Nosila je glumica mnogo nezaboravnih haljina, a najčuvenije su bile bela u ostvarenju "Sedam godina vernosti",  ružičasta u filmu "Muškarci vole plavuše" i svetlucava u kojoj je Džonu F. Kenediju otpevala "Srećan rođendan, gospodine predsedniče".

 


Nakon što je preminula iznenada i mlada, sa samo 36 godina, jedno od važnih pitanja koje se javilo prilikom organizaciji sahrane bilo je i – u čemu sahraniti Merilin Monro.

U čemu počiva Merilin Monro?

 

Kada je pronađeno njeno telo u avgustu 1962, glumica je bila naga, a zbog šoka nakon tako strašne i nagle smrti nije bilo mnogo vremena za razmišljanje. Njena kućna pomoćnica Junis Marej pomislila je da bi bilo lepo da Merilin bude ispraćena na večni počinak u svojoj omiljenoj haljini.

 

Bio je to zeleni model Emilija Pučija, haljina do kolena koja prati liniju tela, ima čamac-izrez, rukave 3-4 dužine i decentni pojas na vezivanje.

Kako je Marejeva napisala u knjizi "Merilin: Poslednji meseci", za to je dobila dozvolu Merilinine polusestre Bernis Mirakl. Isprva je ideja bila da se glumica sahrani u plavoj haljini jer joj je to bila omiljena boja, ali proteklih meseci nikada nije nosila plavo i nije imala nijednu takvu haljinu, pa je logičan izbor bila zelena toaleta koju je Merilin obožavala.

U pitanju je haljina koju je filmska diva nosila u Meksiku, u februaru iste godine. Već je privukla mnogo pažnje, pa se pisalo da joj je jedan novinar pohvalio ovu kreaciju, a Merilin mu je odgovorila:


Treba da je vidite na ofingeru!

 

Kako se pisalo nakon smrti slavne glumice, nju je pre sahrane našminkao lični šminker Alan Vajti Snajder, koji joj je nekoliko godina ranije obećao da će je on doterati za zagrobni život ukoliko napusti svet pre njega.


Obećaj mi, ako mi se bilo šta desi, da nećeš nikome dopustiti da mi dodirne lice. Molim te, našminkaj me tako da izgledam najbolje – navodno mu je rekla tokom pedesetih.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo kako nastaje dijamantski prsten optočen brilijantima

 

makonda-tracker