neprevaziđena

Hteli su HALJINU KOJU JE NEMOGUĆE ZABORAVITI: Priča o najlepšoj toaleti koja je ikada viđena u nekom filmu

0

Čuvena zelena haljina Kire Najtli u "Pokajanju" trebalo je da bude simbol snažnih osećanja, ljubomore, dovoljno praktična za kretanje, toliko snažna da nosi ključnu scenu, da spoji englesku aristokratiju i divlju strast...

Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu 'Pokajanje'
Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu "Pokajanje"foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nakon što je engleska glumica Kira Najtli ušla u kadar u čuvenoj zelenoj haljini u filmu "Pokajanje", svet je dobio primerak kom ćemo se diviti večno.


Filmska adaptacija romana Ijana Mekjuana govori o životu jedne žene pod uticajem Drugog svetskog rata, a režiser Džo Rajt želeo je nešto posebno za ključnu scenu u filmu.

 

Božanstvenu, spektakularnu, haljinu koju je nemoguće zaboraviti.


Zato je zamolio kostimografkinju Džeklin Duran da dizajnira takvu haljinu, a bilo mu je važno da ona bude zelena i da ima pokretan donji deo, kao i da istakne da je u pitanju najtopliji dan u godini.

1 / 5 Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Duranova je zato pregledala mnogo modnih knjiga iz 20-ih i 30-ih, uključujući i dizajne Koko Šanel, i pažljivo birala elemente koji bi mogli da odgovaraju figuri Kire Najtli.

Tako je 2006. nastala "lagana i nestrukturisana" haljina, od svile koja je najpre bila bela, da bi potom bila ofarbana u zelenu, i to nijansu koju je birao Džo Rajt između tri slične varijante. Kostimografkinja je oživela stih prve polovine 20. veka, ali uz moderne elemente, uključujući gola leđa i ramena.

 

Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu 'Pokajanje'
Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu "Pokajanje"foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Što se tiče boje, ona simbolizuje seksualnu moć, opasnost, emocije između protagonista i ljubomoru koju lik Serše Ronan oseća.


Smaragdnozelena, puna volumena, dekoltirana, drapirana, sa "grčkom siluetom" pune suknje, uz detalje koje se vezuju za londonsku modu iz sredine tridesetih i osvrt na stil dvehiljaditih, uz kombinacije tekstura, V-izrez, tanke bretele... nastala je čista magija.


Kira Najtli ponela je, u liku Sesilije, ovu toaletu u ključnoj sceni, tokom vrhunca prvog dela filma, kada vodi ljubav s Robijem u biblioteci, nakon što njena obnažena ramena privuku njegovu pažnju.

 


Reakcije na čuvenu zelenu haljinu Kire Najtli


Danas je ovo elegantna haljina iz nekog filma koju ćete verovatno najčešće videti na društvenim mrežama, a odmah po premijeri "Pokajanja" dobila je ogromnu pažnju medija i priznanje modne javnosti.

Džeklin Duran je nominovana za Oskara u kategoriji najboljeg kostima, a Sky Cinema/InStyle organizovao je anketu u kojoj je njena haljina proglašena "najboljim filmskim kostimom ikada". Deceniju kasnije, ona se smatra jednim od najlepših izdanja na velikom platnu.


Replike haljine prodate su za ogromne sume, a sav prihod dodeljen je u homanitarne svrhe.

 

Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu 'Pokajanje'
Čuvena zelena haljina Kire Najtli u filmu "Pokajanje"foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Magazin Vogue proglasio je toaletu Kire Najtli jednom od najnezaboravnijih zelenih haljina na filmu, a posebno se ističee mističnost koju ona nosi sa sobom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljana Tipsarević progovorila o modnim počecima 

 

makonda-tracker