ZLATNO DOBA HOLIVUDA

Prekršila je NEPISANO pravilo Oskara: Džulija Roberts je HALJINOM očarala SVET, a sada je čuva na NEOČEKIVANOM mestu

0

Glumica Džulija Roberts je 2001. godine osvojila Oskara za ulogu u filmu "Erin Brokovič", a crvenim tepihom je prošetala u Valentinovoj haljini koja je ušla u istoriju.

Haljina koju je Džulija Roberts nosila na dodeli Oskara 2001. godine ima i svoju Vikipediju stranicu.
Haljina koju je Džulija Roberts nosila na dodeli Oskara 2001. godine ima i svoju Vikipediju stranicu.foto: Printscreen/Youtube/Oscars

Bliži se trenutak kada ćemo saznati ovogodišnje dobitnike Oskara, a tradicionalno, fokus će biti usmeren i na poznate ličnosti koje će prošetati crvenim tepihom i pokazati nam koje su modne kombinacije odabrali za ovu godinu.

 

Da je dodela Oskara veliki događaj, osim u filmskom,i u modnom pogledu, govori i činjenica da se o toaletama dama govori i decenijama nakon što su ih ponele za ovu svečanost.

 

Tako mnogi ni dan-danas ne mogu da zaborave haljinu Grejs Keli, koja je u tom trenutku bila najskuplja haljina ikad ili iz novije istorije, haljinu Anđeline Džoli koja je raspametila gledaoce širom sveta.

 

Jednu od takvih haljina je ponela i glumica Džulija Roberts 2001. godine kada je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu "Erin Brokovič".

Crno-bela Valentinova haljina koju je obukla te godine za dodelu Oskara ušla je u istoriju, a Daily Telegraph ju je proglasio trećom najupečatljivom haljinom sa crvenog tepiha svih vremena.

 

A toliko je postala kultna, da ima i svoju stranicu na Vikipediji.

Crna dugačka haljina prizvala je zlatno doba Holivuda, a po svojoj sredini je imala belu traku, koje je uokvirila V izrez i onda se razdvojila u dve trake koje prelaze preko ramena. Pozadi je imala plašt. 

 

  • Prekršila nepisano pravilo

 

Interesantno je da je Džulija Roberts zapravo prekršila nepisano pravilo koje važi za dodelu Oskara, a to je da nije nosila novu haljinu koja je šivena isključivo za nju, već je ponela vintage model.

 

Jedan od originalnih supermodela Helena Kristensen je prva obukla obukla haljinu kao deo "Valentinove AV92 Couture" revije 1992. godine.

 

Uoči dodele Oskara, Džulija Roberts nije bila zadovoljna haljinama koje je isprobavala, a nedelju dana pre dodele Valentinova asistenktinja koja je poznavala stilistkinju Džulije Roberts, Debi Mejson joj je javila da ima pravu haljinu za glumicu.

 

 

  • Haljinu čuva ispod kreveta

 

Džulija Roberts je bila jedna od retkih srećnica koja je mogla da zadrži haljinu umesto da je pošalje nazad kreatoru.

 

Ona je rešila da je sačuva za svoju ćerku Hejzel, da bi mogla da je nosi jednog dana, rekla je jednom prilikom u intervjuu za People.

 

Zanimljivo je da ju je smestila ispod kreveta u kutiji.

 

- U kući imam mali prostor koji moj suprug zove zbirka baštine- rekla je Oskarovka i dodala kako je njen partner Deni Moder mislio da njihova mezimica neće želeti stare mamine stvari. 

 

Ipak, ona ju je za svaki slučaj sačuvala.

 

 

 

makonda-tracker