koja je vaš favorit?

Svaka je GLASNIJA i čudesnija od prethodne: 4 haljine Kjare Feranji na Sanremu za nezaboravan MODNI PERFORMANS

1

Popularna Kjara Feranji voditeljka je ovogodišnjeg Sanrema, a za prvo festivalsko veče spremila je umetničko-modni performans koji će se pamtiti

foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Italijanska influenserka Kjara Feranji, jedna od prvih koje su se bavile ovim poslom na način koji danas znamo, dobila je priliku da se okuša kao voditeljka na muzičkom festivalu Sanremo.


Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, Kjara se izvanredno snašla u ovoj ulozi, a ona je iskoristila to što su u nju uprte oči celog sveta da pošalje važne poruke. Kako to obično biva u njenom slučaju, učinila je to – kroz modu!


Popularna trendseterka, koju je Instagramu prati 28,6 miliona ljudi, promenila je četiri haljine na pozornici Sanrema, a sve su delo modne kuće Dior i sve su pravljenje specijalno za nju. Ultratalentovana za modu, Kjara Feranji je, kao i njena stilistkinja Fabija Matija Damato, učestvovala u dizajniranju ovih kreacija, a reč je o modelima koji pokazuju da moda ne mora uvek samo da bude lepa, već i te kako može da bude glasna.

 

Crna balska haljina Kjare Feranji sa belim šalom
Crna balska haljina Kjare Feranji sa belim šalomfoto: SGP / ddp USA / Profimedia

Prva haljina o kojoj se pričalo jeste crna večernja toaleta balskog kroja, model na kom je radila dizajnerka Marija Gracija Kjuri. Ona ima ravan izrez, naglašen struk, dugu i efektnu suknju, a tu je i drapirana tkanina koja uokviruje ramena i pada pored tela poput nežnog belog i reljefnog rama.

 

Najvažniji deo haljine je, međutim, poruka koja je stajala na leđima – Pensati libera, odnosno "misli slobodno".

 

Pensati libera - poruka na haljini Kjare Feranji
Pensati libera - poruka na haljini Kjare Feranjifoto: SGP / ddp USA / Profimedia

Kako je influenserka objasnila, ona se svakodnevno bori da izađe iz prostora koji patrijarhat nameće ženama i želi da ih osnaži da se osete slobodno i da izraze svoje misli nesmetano.

 


Najviše se, međutim, danas na društvenim mrežama priča i piše o Kjarinoj "goloj haljini", a u pitanju je providna kreacija na kojoj je oslikana silueta nagog ženskog tela, što je jedan od kontroverznijih trendova godine.

 

Gola Dior haljina Kjare Feranji na Sanremu
Gola Dior haljina Kjare Feranji na Sanremufoto: Maurizio D'avanzo / ipa-agency.n / IPA / Profimedia

Reč je o svetlucavom modelu zatvorenog okovratnika i dugih rukava koji pada do poda, a Kjara Feranji ga je kombinovala sa romantičnim salonkama. Kako je kasnije objašnjeno, influenserka je ponela baš ovu toaletu jer želi da pokaže da žene imaju prava raspolažu svojim telom kako žele i da čine sa njim sve što hoće bez osećanja krivice i sramote.

 

Želeli smo da ukažemo na prava žena i na to što se i dalje raspravlja o tome vidi li se žensko telo, što se to uopšte dovodi u pitanje. To je cilj ovog modela – objasnio je kreativni tim koji stoji iza nesvakidašnje haljine.


Kjara Feranji je, naime, želela da podseti i na to niko nije žrtva zlostavljanja jer je to tražio svojim oblačenjem, niti bilo treba da se stidi svog tela i smatra ga pozivom na blud.

 

Gola Dior haljina Kjare Feranji na Sanremu
Gola Dior haljina Kjare Feranji na Sanremufoto: Ettore Ferrari / Zuma Press / Profimedia

Ovo je telo žene, telo Kjare Feranji, koja želi da da glas svim ženama na svetu koje trpe zlostavljanje i zabrane, da pruži glas svima kojima je nekad rečeno da je njihovo telo sramota, predmet žudnje ili podsticaj na greh – naveo je kreativni tim. – Ovo je svačije telo. Ko je bez greha, neka prvi baci kamen.


Kjara Feranji je za treću haljinu večeri odabrala beli model na jedno rame koji je strukiran i vrlo sveden, a na njemu su ispisane poruke crnim slovima. Ona predstavlja borbu protiv verbalnog i onlajn nasilja.

 

Bela Dior haljina Kjare Feranji sa porukama mržnje
Bela Dior haljina Kjare Feranji sa porukama mržnjefoto: ALFONSO CATALANO / SGP / Profimedia

– Tako što smo prikazali ove seksističke fraze u Sanremu želimo da ohrabrimo ljude da se ne obaziru na takve stvari i podsetimo žene da nikad ne dozvole da ih ponižavaju oni koji ih mrze. Računa se mišljenje samo onih koji nas vole – objasnio je tim koji stoji iza haljina Kjare Feranji.


Za kraj, influenserka se pojavila u kavez-haljini, koja je zapravo pripijen zlatni kombinezon za koji je zakačena starinska krinolina.

 

Kjara Feranji oduševila je na Sanremu
Kjara Feranji oduševila je na Sanremufoto: SGP / ddp USA / Profimedia

Ona simboliše zarobljenost u patrijarhatu za koju se Kjara i Dior nadaju da će biti pobeđena.


Ova toaleta predstavlja nadu da će ubuduće devojčice kršiti pravila koja nameće patrijarhat. To je nada u devojčice koje će sutra biti žene i da će se nove generacije osloboditi rodnih stereotipa, zbog kojih se žene osećaju kao u kavezu – naveo je kreativni tim.

 

 

makonda-tracker