bez operacije

Kako ZATEGNUTI KOŽU NA KAPCIMA (a ne ići pod nož)? Tretmana je malo, ali su efikasni, a posle jednog – dalje od sunca!

0

Kako vreme prolazi, kolagena je sve manje u koži, pa je ona i opuštenija, a to se prvo vidi tamo gde je najtanja i najmanje želimo – u predelu očiju

Spušteni kapci normalni su prilikom starenja, ali ih mogu izazvati i neka medicinska stanja
Spušteni kapci normalni su prilikom starenja, ali ih mogu izazvati i neka medicinska stanjafoto: LanKS/Shutterstock

U normalnom i neizbežnom procesu starenja, koža najbolje pokazuje kojom se brzinom to dešava, a na nju utiče mnogo faktora: ishrana, životni stil, higijena, pušenje, unos tečnosti, aerozagađenje, izlaganje UV zracima...


Dok koža stari, ona se polako opušta zbog smanjenog elasticiteta i nižeg nivoa kolagena, a obično to najpre primećujemo u predelu očiju. Međutim, do ove pojave može doći i zbog neurološkog ili muskularnog problema.


U svakom slučaju, ako želite da zategnete kožu na kapcima, a ne odlazi vam se na operaciju zatezanja, nema mnogo opcija kažu stručnjaci.

Kako je za Glossy istakao dr Srđan Prodanović, član Izvršnog odbora Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejžing medicine Srbija, najpre je važno utvrditi pojam koji mnogi ne razumeju najjasnije.

 

Na predelu oko očiju najjasnije se vide prvi znakovi starenja
Na predelu oko očiju najjasnije se vide prvi znakovi starenjafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Najpre je potrebno da se definiše pojam koji mnogo pacijenata meša, a to su spušteni kapci, ili višak kože na kapcima od pada obrve (ili ptoze obrve). Nekada se ove dve pojave javljaju paralelno – objašnja dr Prodanović.


Prema njegovim rečima, ne postoji mnogo opcija da se kapci zategnu ukoliko želite da izbegnete odlazak "pod nož".


Nema mnogo nehirurških načina da se podigne i obrva i malo zategne kapak: CO2 laser, zatim aplikacija hijaluronskog filera u slepoočnu, tj. temporalnu jamu, i aplikacija filera ispod obrve, kod odabranih pacijenata, koji može da podigne obrve i zategne kapak – ističe on.

 

Predelu oko očiju terba posvetiti posebnu pažnju jer je koža na tim mestima vrlo tanka i osetljiva
Predelu oko očiju terba posvetiti posebnu pažnju jer je koža na tim mestima vrlo tanka i osetljivafoto: fizkes/Shutterstock

Što se tiče trajnosti efekata ovih tretmana, ona se razlikuje u zavisnosti od toga jeste li odabrali laser ili filer.


Efekti procedura u kojima se koristi hijaluron traju od godine do dve dana. Što se tiče CO2 lasera, efekti su dosta dugotrajniji, par godina – rekao nam je i objasnio da cena varira od 300 do 500 evra.


Mnogi su zabrinuti da će nakon raznih estetskih proceduta pokvariti efekat, a ukoliko slušate savete lekara, uglavnom nema razloga za brigu. To je, ipak, moguće, posebno ako ste koristili laser.


– Možemo, i te kako. Recimo, ako nakon CO2 lasera izložimo kožu sunčevim zracima, to je generalno kontraindikacija za bilo kakav tretman CO2 laserom. S filerima to nije slučaj – rekao nam je dr Prodanović.

 

Dr Srđan Prodanović
Dr Srđan Prodanovićfoto: Provatna Arhiva

Kakva se nega savetuje tokom oporavka od ovih intervencija?


Ne smete se izlagati suncu nekoliko nedelja posle CO2 lasera. Što se tiče oporavka, s filerima se treba uzdržavati od fizičkih aktivnosti dan-dva – ističe.

 

 

 

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Novi, poboljšani recept sa ruzmarinom za rast kose

 

makonda-tracker