beauty opsesija

Pitali smo doktora sve što vas zanima o BARBI BOTOKSU: Kako se izvodi, da li je opasan & koliko traju efekti?

1

"Barbi groznica" koju nam je doneo film o najpoznatijoj lutki na svetu vratila je mnoge zaboravljene trendove, a pojavio se i jedan novi beauty trend, koji je postao prava opsesija na Tik Toku.

Margo Robi u filmu 'Barbi'
Margo Robi u filmu "Barbi"foto: Warner Bros. Pictures/YouTubePrintscreen

Nakon što je film "Barbi" oborio sve rekorde gledanosti, milioni devojaka širom sveta poželele su da više liče na čuvenu lutku, a idu tako daleko da žele da postignu najnerealniji deo njenog izgleda. Ili smo tako mislili...


Barbikin veoma izražen, dugačak i tanak vrat takav je zato što ona nema trapezaste mišiće, a medicina je i za to pronašla odgovor – "Barbi botoks".


Procedura poznata još kao trap tox primenjivala se godinama, ali je tek s velikim uspehom holivudskog ostvarenja doživela ogromnu popularnost u svetu. Zato smo pitali dr Srđana Prodanovića na koji način se izvodi ovaj naizgled nemogući tretman i postavili mu još nekoliko čestih pitanja o "Barbi botoksu".

 

"Barbi botoks" predstavlja injektovanje botulin toksina, popularnog nazvanog botoks, u trapezius. To je mišić koji ide od vrata ka ramenima. Posle filma "Barbi", on je postao trend, iako se taj tretman izvodio i ranije. Kakve veze ima s Barbi? Barbi ima tanak i dugačak vrat, a kod odabranih pacijenata, koji imaju naglašen taj mišić, nakon mesec do dva injektovanja on popusti u tonusu, smanji se volumen i dobijamo izgled tog "Barbi" izduženog i tankog vrata – objasnio nam je dr Prodanović.

 

Tretman koji je sada poznat kao Barbi botoks se primenjivao godinama, ali je najveću popularnost doživeo posle poznatog filma
Tretman koji je sada poznat kao Barbi botoks se primenjivao godinama, ali je najveću popularnost doživeo posle poznatog filmafoto: Shutterstock / DinosArt

Kako nam je otkrio, efekti ove procedure traju do godinu dana, a on je ne ocenjuje opasnijom od drugih sličnih tretmana. Ipak, ističe da postoje ljudi koji ne bi trebalo da primenjuju "Barbi botoks".

 

Procedura, ako se izvodi kod edukovanog profesionalca, doktora medicine i stomatologije, kod odabranih pacijenata ne može da bude opasna. Ta intervencija je po opasnosti kao i sve druge, veoma je nizak stepen omplikacija, a osobe koje ne bi smele da se podvrgnu tom tretmanu su one koje nemaju indikacije. Dakle, ako dođe pacijent koji nema naglašene mišiće, a želi još istanjeniji vrat, to ne može da se obavi. Ja ne izvodim tretman kod takvih pacijenata – naglašava dr Prodanović.

 

Barbi botoks je popularan nakon uspeha filma Grete Gervig s Margo Robi u glavnoj ulozi
Barbi botoks je popularan nakon uspeha filma Grete Gervig s Margo Robi u glavnoj ulozifoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prema rečima ovo stručnjaka, cena "Barbi botoksa" varira zbog materijala koji se primenjuje, a ona iznosi najviše 500 evra.


Procedura, u zavisnosti od utrošenog materijala, kreće se od 350 do 500 evra – istakao je dr Prodanović.

 

BONUS VIDEO

Sociolog objašnjava uzrok ogromne popularnosti filma "Barbi"

 

makonda-tracker