saveti dermatologa

Izgoreli ste? Evo šta treba da uradite sa opekotinama od sunca koje se ljušte

0

Nekad čak i u hladovini možemo da izgorimo, a onda slede bolovi, temperatura i na kraju ostaje uništena koža kojoj dosta vremena treba da se oporavi 

Šta uraditi sa kožom koja se ljušti od opekotina?
Šta uraditi sa kožom koja se ljušti od opekotina?foto: Shutterstock / Vershinin89

Usprkos brojnim upozorenjima stručnjaka o posledicama koje sunce može imati na našu kožu, mnogi na kraju ipak završe s neprijatnim crvenilom i teškim oštećenjima kože.

 

Jedva ste dočekali zasluženi odmor na plaži i iako ste svesni štetnosti UV zračenja, na kraju ste ipak završili s nimalo prijatnim opekotinama, crvenilom, ljuštenjem…

 

Možda ljuštenje kože izgleda ružno i čak pomalo zabrinjavajuće, ali to je dobar znak.

 

Naime, kada naša koža počne da se ljušti, to je zapravo način na koji se naše telo oslobađa od mrtvih, oštećenih ćelija kože koje su bile izložene štetnim ultraljubičastim zracima sunca...

 

 

Zašto se ljušte opekotine od sunca?


- Izloženost UV sunčevoj svetlosti uzrokuje oštećenje kože slobodnim radikalima. Ovo dovodi do procesa poznatog kao programirana ćelijska smrt, jer se ćelije kože gase zbog prevelikog oštećenja da bi normalno funkcionisale. Svako crvenilo, posebno ljuštenje, znači da je koža oštećena - objašnjava njujorški dermatolog dr Džošua Zajhner.

 

Jednostavnim nenaučnim rečima, naše telo bukvalno 'odbacuje' mrtvu kožu koju je dotaklo sunce kao vid zaštite.

 

Koje su faze zarastanja opekotina od sunca?


- Simptomi opekotina od sunca se pojavljuju brzo nakon izlaganja suncu - kaže dr Elen Marmur, dermatolog iz Njujorka, prenosi Alure.

 

Vaša koža može početi da crveni dok ste još uvek izloženi suncu, ili ćete možda osetiti „peckanje“ na koži sledeći put kada se tuširate.

 

Kako lečiti opekotine od sunca?
Kako lečiti opekotine od sunca?foto: Shutterstock / New Africa

 

Nakon ovih simptoma, telo može da počne da se leči, što podrazumeva proces ljuštenja oštećenog sloja kože. Opekotine od sunca su šok i opekotine kože koje dovode do plimne upale, koja može stvoriti plikove na gornjem sloju kože, što dovodi do ljuštenja. Čak i bez očiglednih plikova, ovaj udarni talas izaziva ljuštenje kože, upozoravaju stručnjaci.

 

Koliko je potrebno da se opekotina od sunca potpuno oljušti?


Prema dr Šeilagu Maguinesu, dermatologu i vanrednom profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Minesoti, dužina vremena potrebnog da se opekotina od sunca oljušti i zaceli zavisi od težine opekotine. Opekotine od sunca prvog stepena, na primer, gde je koža umereno crvena i blago otečena, može dovesti do finog ljuštenja i obično traje tri do pet dana.

 

S druge strane, opekotine od sunca sa plikovima je zapravo opekotina kože drugog stepena.

Kako negovati kožu koja je izgorela?
Kako negovati kožu koja je izgorela?foto: Shutterstock / New Africa

 

- Počinje crvenilom i otokom, zatim stvaranjem plikova i ljuštenjem. Ovo može potrajati sedam do deset dana - kaže dr Maguines.

 

Kako lečiti opekotine?


Čim se pojavi crvenilo, dr Maguines objašnjava kako hladne obloge, „blage“ hidratantne kreme (potražite hipoalergene, nemirisne formule bez biljnih ekstrakata ili eteričnih ulja, jer mogu da pogoršaju iritaciju) i gel aloje vere mogu biti od pomoći za ublažavanje nelagodnosti.

 

Hidrokortizon krema ili mast takođe mogu biti od pomoći u ovoj početnoj fazi crvenila i mogu da deluju na smanjenje upalnog procesa, kaže dr Maguines, dodajući da oralni, antiinflamatorni lekovi bez recepta – kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen – takođe mogu pomoći u smanjenju bola

 

- Pokušajte da izbegavate upotrebu lokalnih sredstava za umrtvljivanje, kao što su benzokain kreme, jer oni mogu dodatno iritirati kožu ili dovesti do alergijskih reakcija. Najbolji i najefikasniji način lečenja oljuštene kože je da je pustite da se sama oljušti sa vašeg tela -  kaže dr Marmur.

 

Opekotine od sunca
Opekotine od sunca foto: Shutterstock / james benjamin

 

Ako se koža već ljušti, nalazite se u jednoj od završnih faza opekotina od sunca. I nemojte ni pomišljati da pokušavate ručno da ubrzate taj deo procesa, ma koliko on bio primamljiv, upozoravaju stručnjaci.

 

Najbolji i najefikasniji način lečenja oljuštene kože je da pustite da se sama oljušti sa vašeg tela. To znači da treba izbegavati ljuštenje kože prstima ili uz pomoć proizvoda za piling. Takođe ističe da je izuzetno važno da se u ovoj fazi nastavi sa hidratacijom i naravno da se koristi krema za sunčanje jer se nova koža obnavlja.

 

Šta se dešava sa izgorelom kožom koja se ne ljušti?


Dakle, prestali ste da se ljuštite (sjajne vesti), ali još uvek vidite ostatke tamne kože (ne baš sjajne vesti).

 

 

- U nekim slučajevima, ako ćelije kože prežive uprkos značajnom oštećenju njihove DNK, one mogu postati kancerogene -  upozorava dr Zajhner.

 

Mogućnost karcinoma bazalnih ćelija, karcinoma skvamoznih ćelija i melanoma - 'velike tri' vrste raka kože - povećava se sa povećanim izlaganjem suncu.

 

Zbog toga je izuzetno važno nanositi kremu za sunčanje (najmanje SPF 30) svaki dan pre nego što izađete napolje ili ako ste u zatvorenom bilo gde blizu prozora, a zatim ponovo nanosite svakih nekoliko sati, savetuju stručnjaci sa Američke akademije za dermatologiju.

 

Kako da izbegnete da se zarazite šugom pogledajte u videu koji sledi:

 

Bonus video:

 

 

makonda-tracker