toplo, suvo, a moderno

JEDINE ČIZME koje zapravo morate imati pre decembra: Idu i uz trenerku i uz elegantnu haljinu, a nećete ni osetiti zimu

1

I razlog nije samo trend – od ovog modela ne postoje ni toplije, ni praktičnije čizme, a omogućiće vam da bezbrižno provedete zimske mesece

Hajdi Klum počastila se ovom verzijom čizama za sneg koje potpisuje modna kuća Jimmy Choo
Hajdi Klum počastila se ovom verzijom čizama za sneg koje potpisuje modna kuća Jimmy Choofoto: LAGOSSIPTV/BUZZIPPER / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Moda predimenzionirane odeće i obuće apsolutno je dominantna proteklih sezona, a jedan od nezaobilaznih modela čizama u takvom stilu su popularna obuća za sneg s kojom ni na sekund ne treba da brinete da će vam biti hladno, da će propuštati ili da biste mogli da se okliznete na ledu.


Reč je o neobičnim čizmama koje su nam poznate pod imenom moon boots, a isto ime nosi i brend koji ih je popularizovao, iako mnoge modne marke danas imaju svoju verziju ovog modela.


Šta su moon boots?


Čizme za sneg koje obično zovemo moon boots prvi put su napravljene početkom 70-ih godina prošlog veka, kao deo skijaške opreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @absuggsandmoonboots

 

Iza njih je stajala kuća Tecnica Group iz italijanske Đavere del Montelo, a ime su dobile jer je dizajn inspirisan obućom astronauta.

 

Konkretno je ideja potekla od obuće koju su članovi misije Apolo 11 nosili prilikom sletanja na Mesec 1969. godine, nakon što je zavladala pomama za Nilom Armstrongom i tragom njegove čizme na čuvenoj fotografiji s Meseca nakon "jednog malog koraka za čoveka, a velikog za čovečanstvo".


Od tada su moon boots svako malo u modi, a početkom 2000. zavladala je retrofuturistička moda, zahvaljujući kojoj su ove masivne čizme svake zime zapažen trend.

 

1 / 5 Foto: Garnet Photo/Shutterstock


Kako kombinovati moon boots?


Uglavnom se ove čizme kombinuju s prošivenim i punjenim kratkim jaknama, a što se tiče donjeg dela odeće, najbolje izgledaju uz usko – helanke i skinny farmerke.


Popularne su kombinacije moon boots obuće s mini-suknjama i pletenim kratkim haljinama uz nezaobilazne tople hulahopke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @absuggsandmoonboots


Madonina stilistkinja Rita Melsen kaže da su ove čizmice tako obožavane jer zvanično živimo u "nekada fantaziranoj i predviđenoj budućnosti i moda odražava tu stvarnost".


Ona veruje da se moon boots slobodno mogu kombinovati sa bilo čim što imamo u ormanu, ali ima nekoliko vrlo interesantanih ideja.


Volim kako izgledaju sa starinskom slip haljinom ili mini-haljinom, s velikim širokim pantalonama i majicom – kaže ona. – Sve ide! Samo se zabavite!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bobbin Shoe (@bobbin__shoes)

 

BONUS VIDEO

Teddy jakna za 2023.

 

makonda-tracker