komunikacija u odnosima

Da sačuvate ZDRAVU VEZU izbacite OVO: 5 rečenica koje NIKADA ne bi trebalo da izgovorite voljenoj osobi

0

Razgovori su osnov svega, nebitno za koju životnu sferu, uvek je bitno držati je na visokom nivou i truditi se da sve na vreme bude razjašnjeno. Tako se najlakše izbegavaju nesporazumi.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kao za sve, i za komunikaciju postoje mali trikovi koji nas mogu naučiti kako da plivamo u moru međuljudskih odnosa, koji često mogu biti nezdravi i loši.

 

Ipak, postoje neke situacije gde nema preterano mesta za filozofiju, razmišljanje i skrivanje. Prema kome ćemo biti iskreni, ako ne prema partneru? Iskrenost jeste srž svakog odnosa, ali ponekad ne treba da preterujemo i sve

saspemo u lice.

Izdvojili smo nekoliko rečenica koje nijedan partner ne bi voleo da čuje, izgovarajući njih nećete postići ništa, osim što ćete produbiti sukob i dovesti

do, možda, većih posledica.

 

One čine vašu vezu lošom, nezdravom i teraju vašeg partnera od vas:

 

1. Ništa strašno, prebolećeš.

 

Složićete se da niko od nas ne želi ovo da čuje kao utehu. Naš trenutni problem u kom se nalazimo je najveći na svetu i potrebna nam je podrška partnera. Ukoliko izostane razumevanje i uteha, to će nas svakako navesti na razmišljanje kuda vodi taj odnos i da li smo mi oni pravi.
 

2. Isti si kao tvoj otac/majka.

 

Spominjanje porodice, naročito u negativnom kontekstu, nikad nije donelo dobro. Izbegavajte ovakve argumente u raspravi jer niko ne voli da sluša loše o sebi i o onima koje voli. Ako već nemate pozitivne kritike, suzdržite se i ne koristite porodicu kao oružje u svađi. Mnogo bolje će biti ukoliko mirnim putem popričate i zatražite promenu u ponašanju.

 

3. Ti uvek/Ti nikad...

 

Svaljivanje krivice i lažne optužbe su veliki neprijatelj svakog odnosa. Nikako ne treba da se takmičite ko će koga više da napadne i "natrlja na nos" sve loše što se doggodilo. Zasigurno, niko od nas nije namerno upao u problem i došao u bezizlaznu situaciju, tako da ona čuvena "napad je najbolja odbrana", definitivno, ne igra ulogu u emotivnom odnosu.

 

Raskid, Svađa, Rasprava
foto: Just Life/Shutterstock

4. Dosta mi je.

 

Znak odustajanja. Umorni ste i sve vam se smučilo, ali zar nije malo sebično napustiti voljenu osobu u lošim fazama života i onda kada mu je potrebna podrška? U svakom iskrenom odnosu morate pronaći izvor energije koji će vas gurati dalje, to, zapravo, i jeste ljubav. Ne izgovarajte ovu frazu, naročito ako to nije ono što zaista mislite.

 

5. Previše si osetljiv/a.

 

Ako primetite da je vašeg partnera nešto uznemirilo ili pogodilo, nećete mu pomoći ako samo primetite njegovo stanje. Niko od nas nije zadužen da određuje kako će se ko osećati i da li nekih emocija ima previše u vama. Čak i ako ga ne razumete, nemojte ga osuđivati.

 

Alber Kami je napisao: -Čovek uvek preuveličava ono što ne poznaje.

I to jeste istina. Upoznajte se toliko dobro da možete da prepoznate sve mračne intervale u vašem odnosu i ne dozvolite da vas poremete.

 

 

makonda-tracker