novo vreme, nova pravila

IZDVOJITE SE IZ MASE NA ORIGINALAN NAČIN! Evo kako da dobijete posao iz svojih snova i pobedite konkurenciju

0

Za svako radno mesto za koje se prijavite konkurisao je veliki broj kandidata, od kojih je makar polovina jednako kvalifikovana i ima manje-više slično iskustvo. Kako onda privući više pažnje i doći do željene pozicije?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Britanski Dejli mejl sproveo je malo istraživanje i uz pomoć stručnjaka utvrdio kojih devet stvari je neophodno da uradimo da bismo se izdvojili iz grupe i pokazali kao bolja prilika potencijalnim poslodavcima.

 

1. Temeljno istražite kompaniju za koju se prijavljujete

 

Džejms Ines, osnivač Džejms Ines Grupe i autor nekolicine knjiga o karijeri, ističe da mnogi ne znaju dovoljno o organizaciji u kojoj žele da rade.

 

Za mnoge se sve završava tako što pročitaju oglas i vide naslovnu stranu sajta. Morate dobro da ga istražite, pročitate finansijske izveštaje, vesti i još mnogo toga — objašnjava on.

 

2. Izdvojite se na svaki mogući način

 

Pitanje „Po čemu ste vi drugačiji od ostalih kandidata“ treba neprestano da vam bude na umu, odnosno valjalo bi da se trudite da iznova odgovarate na ovo pitanje.

 

Kada vas pitaju zbog čega treba da zaposle baš vas, postarajte se da što temeljnije objasnite šta vas čini posebnim kako biste ostavili utisak. Štaviše, Ines savetuje da čak pitate osobu koja vodi razgovor za posao postoji li nešto zbog čega vas ne bi zaposlila!

 

3. Rešavajte probleme

 

Biznis menadžer u kompaniji Majkl Pejdž finansije Tijarnan Koter preporučuje da razmišljamo kao preduzetnici koji stalno tragaju za načinom da se njegovi zaposleni napreduju i razvijaju se, predlaže nove ideje i sl.

 

Manje od 0,5 odsto ljudi ima ovu stavku u svom CV-u, tako da vas zaista može izdvojiti iz konkurencije — dodaje on.

 

4. Pokažite svoje veštine na jedinstven način

 

foto: Shutterstock

Deniz Dženings, direktor HR-a u kompaniji RotaCloud, otkriva:

 

Za jedan od naših novijih oglasa imamo više od 200 kandidta, tako je veoma važno izdvojiti se. Jedan od naših najupečatljivijih prijavljenih nas je stvarno impresionirao tako što je napravio bespoke aplikaciju za razgovor. Upotrebio je sve veštine koje su zahtevane u opisu posla i napravio aplikaciju koja koristi to što nam je terbalo. To nam je dokazalo da je, bez sumnje, kvalifikovan za posao.

 

5. Ne plašite se da postavite neprijatno pitanje

 

Oliver Ričman, web developer u firmi RotaClud, ističe da ga je otac uvek savetovao da, kada ga odbiju za neki posao, pita zbog čega nije primljen i šta može da popravi.

 

Ne škodi da pitate, a pomaže da znate — kaže on.

 

6. Dođite s mudro osmišljenim pitanjima

 

Pored toga što ćete se spremiti za pitanja osobe koja vodi razgovor, i vi pripremite neka pitanja. Ipak, Kirsti Meki iz kompanije LifeSkills kaže da budemo oprezni i da ta pitanja budu relevantna i pronicljiva kako bismo demonstrirali da smo fokusirani, angažovani i zaista zainteresovani.

 

7. Sredite svoje profile na društvenim mrežama

 

Mimovi, duhoviti selfiji i izlasci su zabavni — ali ne kad konkurišete za ozbiljnu poziciju.


Sve više menadžera koji se bave ljudskim resursima proverava profile kandidata, pa bi trebalo da budete oprezni.

 

Nikad ne znate šta se nalazi pred vama. Možda imaju isti smisao za humor, a možda i nemaju. Ako sumnjate u neku objavu, uklonite je — preporučuje Džejms Ines.

 

foto: Shutterstock

8. Budite ljubazni i održite kontakt

 

Čak i kad imate osećaj da je ova prilika osuđena na propast i da ne ide sve kako ste zamislili, nastavite da budete jednako ljubazni, pristojni i zainteresovani. Ines čak savetuje da nakon razgovora pošaljete mejl kako biste održali kontakt i na taj način i iskoristili i poslednju priliku da se dokažete i izdvojite.

 

9. Pažljivo s pitanjem o manama

 

Jedno od najtežih pitanja na razgovorima za posao je ono o tome koje su naše mane — ne želimo da delujemo neiskreno, ali ne želimo ni da izgubimo posao zbog neke osobine kojom nismo zadovoljni.

 

Radije izaberite kao manu to što nemate dovoljno iskustva nego neku vezanu za ličnost ili krakter, izaberite nešto na čemu se može raditi — preporučuje Ines.

 

 

makonda-tracker