tajna dobrog pamćenja

DREVNA TEHNIKA VEŽBANJA MOZGA: Naučite jednostavan trik kojim možete da podstaknete BOLJE PAMĆENJE!

0

Dobro pamćenje skriveno je u svima nama i jedino je važno da ga podstaknemo pravilno odabranim tehnikama.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Novinar Džošua Poer pratio je američko takmičenje u memoriji i susreo se s ljudima koji mogu držati u glavi poredak jednog špila karata nakon što su ga posmatrali pet minuta ili nabrojati imena stotinu ljudi koje su upoznali dan pre.

 

Džošua je, fasciniran, pratio te ljude i istovremeno popravio svoje loše pamćenje i potom o tome napisao knjigu. Tajna dobrog pamćenja nije u nasleđenim genima, već u posvećenosti drevnim tehnikama vežbanja mozga, od kojih su neke stare i 2500 godina.

 

Dobro pamćenje skriveno je u svima nama i jedino je važno da ga podstaknemo pravilno odabranim tehnikama, smatra Džošua. Proces je zapravo jednostavan i traži nešto mašte. Džošua to naziva podizanjem vlastite palate pamćenja.

Odaberi mesto koje dobro poznaješ i mentalno pripoji neke stvari ili reči svakoj slici tog mesta, savjetuje Džošua. Što više vremena provodimo u svojoj palati pamćenja, što više u nju guramo stvari, ona postaje snažnija i nove se memorije lepe za stare sve čvršće i čvršće.

 

 

Džošua je svoja sećanja smestio u kuću u kojoj je stanovao kao dete. Svaki put kad se želi prisetiti neke reči ili govora, on ih zamisli u jednoj od soba svog doma.

 

"Svaki put kad zatvoriš oči i hodaš svakom sobom svoje palate pamćenja, odnosno svojom kućom, svaku reč koju si odlučiio da zapamtiš naći ćeš u jednoj od prostorija u kojoj si je ostavio", objašnjava Džošua.

 

Evo kakoDžošua pamti popis stvari koje mora kupiti u samoposluzi.

 

"Zamisliću samog sebe u svojoj kuhinji i zamisliću da bocom mleka polivam mamu po glavi. Zamišljam njeno lice, koliko bi bila besna dok to činim. Što više osećaja, boje, detalja povežeš s tom slikom, to ćeš lakše zapamtiti da moraš kupiti mleko", kaže Joshua.

"Jednom kad savladaš ovaj trik, moći ćeš lako zapamtiti zaista dugi niz informacija", uveren je Džošua. 

 

 

makonda-tracker