šta mislite?

KOGA BISTE RADIJE GLEDALI SVAKOG DANA, ŠEFICU ILI ŠEFA? Ovim eksperimentom je sve rečeno!

0

Karijera je ono čemu svi stremimo!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Na šta vas asocira reč šefica?

 

Je li to zla babaroga koja zapoveda i deli packe ili žena koja vodi, usmerava, sluša i pomaže da postignemo najbolje rezultate? Iskoristi li žena svoje prirodne osobine, njeno vodstvo može promeniti poslovnu kulturu, ali i na sasvim kreativan način doneti bolje rezultate Heidi Roizen uspešna je poduzetnica i direktorka u Silikonskoj dolini čiji su profil proučavali studenti prestižne Poslovne škole u Kolumbiji. Profesor je napravio zanimljiv eksperiment.

 

Polovina studenata dao je njen poslovni profil, a drugoj polovini isti taj profil, no njeno je ime promenio u muško – Howard. Studenti su imali zadatak proceniti poslovanje i stil vođenja Heidi i Howarda. Zaključili da su oboje kompetentni, no Howard im se na svojoj poziciji svidio, a Heidi nije. Ova je istinita priča sjajan prikaz žena na vodećim položajima.

 

foto: Profimedia

Iako mnoge studije pokazuju da su žene u mnogim područjima poslovanja (iako ne mnogo, ali ipak) kompetentnije od muškaraca, kad nastupe kao vođe, ne sviđaju nam se. Mnogo puta to ima veze s biološkim i sociološkim uslovima kada muškarac pokaže snažne osobine vođe, divimo mu se jer pokazuje moć. Kada iste te osobine pokaže žena, nesvjesno nas odbija jer se ne uklapa u tradicionalnu sliku kojom oslikavamo žene.

 

Asertivni, autoritativni, dominantni Howard izazivao je odobravanje, dok je ista takva Heidi među zavaranim studentima ocenjena kao sebična i orijentisana samo na sebe. Iako se društvo uveliko promenilo i ženama su se u poslednjih 50-ak godina otvorile mogućnosti jednake kao i muškarcima, naša se uverenja menjaju mnogo sporije – jer su duboko usađena i potvrđivana generacijama.

 

 


 

 

 

makonda-tracker